kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
  » Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evin yeni iletişim merkezi mutfaklar
Evin yeni iletişim merkezi mutfaklar
L şeklinde mutfak
U şeklinde mutfak
Yarımada mutfak
Zeminin sert malzemeden olmamasına dikkat edin
Aşçıoğlu'na inşaat onayı
Soyak'ın iş ortakları buluştu
Zeytinsuyu'nda 'bireysel' LPG

Evin yeni iletişim merkezi mutfaklar

Mutfak yalnızca yemeğin yapılıp yendiği bir mekan olmaktan çıktı. Aile fertlerinin, hatta misafirlerin bir araya geldiği ortamın tasarımının da bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılması gerekiyor.

Hem tasarım hem de donanım konusunda en çok hatanın yapıldığı mekanların başında mutfak gelir. Yemeğin yapıldığı ve genellikle ailenin tüm fertlerinin bir araya gelerek yemek yediği, hatta misafirlerin konuk edildiği bu mekanın aslında önemine yaraşır şekilde döşenmesi gerekir. Eğer doğru karar verir ve mekanı kullanımınıza uygun olarak tasarlarsanız hem para tasarrufu yapar hem de sonuçtan memnun kalırsınız. Unutmamak gerekir ki tasarım ve donanım konusunda yapılacak bir hata mutfak içerisindeki tüm işleyişi aksatacaktır.

Kullanım amacınız ne?
Evin bu bölümünde estetik ile ergonomi ön planda tutulurken diğer taraftan teknoloji ile geleneksel yöntemler de mutlaka uyum içerisinde bulunmalıdır. Zira mutfak yaratıcılığın, üretimin ve iletişimin merkez üssüdür. Mekan içerisindeki hareketi belirleyecek asıl etmen olan mimari konularda yapılan hatalar ise ne yazık ki genellikle artık geri dönüşün imkansız hale geldiği safhada fark edilir. Hem yemeğin yapıldığı hem de yendiği mekan olan mutfakta tasarımın yanı sıra donanımında yerli yerinde olması gerekir. Bunun için ise öncelikli olarak mutfak sahibinin mekanı hangi amaçla kullanacağına karar vermesi gerekiyor. Mutfakta yalnızca aperatif yemekler yenecek ve zaman zaman da dondurulmuş gıda temelli yemekler pişirilecekse üzerinde düşünmeniz gereken ayrıntı sayısı iyice azalır. Böyle bir durumda eskilerin tabiriyle "bir tava bir Mustafa" yeterli olur. Yani bir derin dondurucu, mikrodalga fırın ve tabak çanaktan oluşan donanım "pratiği" seven kullanıcıların ihtiyacını karşılar. Ancak mekanı dünya mutfaklarının sunduğu tüm nimetlerin adeta gövde gösterisi yaptığı bir yere çevirmek isteyen ve eğer mümkünse aynı mekanda misafir ağırlamayı da isteyen kullanıcılar için ise durum çok daha farklıdır. Uzmanlar kullanıma en uygun mutfağın tasarlanmadan önce kullanıcılara çöp kovası dahil en ufak ayrıntının bile göz ardı edilmediği uzunca bir liste hazırlamasını tavsiye ediyor. Her şey yerinde olmalı Örneğin sebze yıkayıp kesmek, et doğramak, ardından da kızartmak farklı çok sayıda adım ve araç gereci gerektiriyor. Trafiğin bu kadar yoğun olduğu bir mutfakta doğrama işleminin yapıldığı masa ile ocağın birbirinden uzak kalması veya malzemelerin içerisinde bulunduğu dolapların gereğinden fazla yukarıya monte edilmesi işleri zorlaştırır. Genel kaide ise mutfak içerisinde bulunan tüm mobilya ve cihazların, mutfağı kullanacak kişinin fiziki ölçülerine göre döşenmesidir. Tavana kadar döşenmiş olan dolaplar kullanıcı için yüksek kalıyorsa bu donanımın faydası dekordan öteye geçmeyecektir. Tavsiyelere bakılırsa yemeğin pişirildiği ocak ile malzemelerin hazırlandığı masa arasındaki mesafe 150 cm'den fazla olmamalı. Aynı şekilde evye ile üst bölüm mutfak dolaplarının arasında da yine 65 cm'lik bir mesafenin bulunması rahat çalışma bakımından yeterli oluyor. Diğer bir tavsiye ise dolaplarla ilgili. Uzmanlar mutfaklarda çok sayıda ve farklı boyutlarda dolabın tercih edilmesini öneriyor.

MAHMUT SANCAK

DİĞER EMLAK HABERLERİ
 Evler satıldı, şimdi yarış giydirmek için
 'Şehirden uzaklaşmak para ve zaman kaybı'
 55 milleti ağırlayan semt
 Çekmeköy'de 80 milyon $'lık Rapsodi
 Eltes, 2006'da 4 bin 500 konut yapacak
 Büyükçekmece Gölü'ne bakan 52 villa
 Aşk masalı heykelini arıyor
 Hem ev yapacak hem giydirecekler
 Kimi can kimi hava derdinde
 2006'da yarış evi giydirmek için mi?
 Atsak atsak ne atsak?
 İstanbullu'nun yeni keşfi, eski Adalar
 'Tasarım meta oldu artık mimarlık satıyor'
 Güvenli binalar değer kazanıyor
 3 Avrupalı kent Çekmeköy'e geldi
 Ağustosta yerleş seneye taksit öde
 Türk müteahhitler canından bezmişti
 KOBİ şehri 15-20 yıl vade ile satışa çıkacak
 Fiyakalı garaj kapısı için en az 7 bin $ gerek!
Şemdinli iddianemesi
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Orgeneral Büyükanıt'ı 'yargıyı etkilemeye çalışmak', 'örgüt...
Akıllı hasta olmayı bu kitapla öğrenin
Prof. Dr. Mehmet Öz, satış rekorları kıracak yeni kitabını çıkardı. Bu kez öğütler, bilinçli hasta olmak...
78. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Akademi ödülleri olarak da bilinen Oscar Ödülleri'nin 78'incisi Los Angeles'ta düzenlenen muhteşem bir...
Dünyanın otomobil şovu
Bu yıl 76'ıncısı düzenlenen Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, meraklılarıyla buluşuyor. 2-12 Mart...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.