Haftanın son gününde dış piyasalarda yaşananlar borsaya pek yansımadı. Zaman kalmadı. Ama 2030 vadeli eurobond fiyatlarındaki düşüş yaşanabileceklerin bir işareti gibi. ABD'de açıklanan işsizlik verileri yüzde 4.7 ile son 4.5 yılın en iyi rakamlarını yansıttı. Tarım dışı istihdam artışı 190 bin beklenirken 211 bin olarak geldi. İstihdam verilerindeki bu iyileşme ekonominin güçlü seyrettiğine, dolayısıyla petrol fiyat artışlarıyla birlikte enflasyonu artıracağı ve faizleri yükselteceği yönünde yorumlandı. Avrupa Merkez Bankası bir gün önce faizi artırmamışken ve mayıs ayında artırma ihtimalini geriye yani hazirana kaydırmışken, ABD hazine faizleri arttı. 10 yıllık faizler yüzde 4.97'ye çıkarak son dört yılın en yüksek düzeyine vardı. Bir gün önce Avrupa Merkez Bankası faizi artırmayınca euro dolar paritesi 1.2330'dan 1.2100'e kadar geriledi. İlk şoku buradan alan piyasalar cuma faiz artışı ile ikinci şoku yedi. ABD borsası olmak üzere diğer Latin Amerika borsaları günü yüzde 1'lere varan düşüşle kapadılar. Borsalardaki düşüş, faizlerdeki yükseliş, petrol fiyatlarındaki artış, paritedeki oynaklık, altın fiyatlarındaki hızlı tırmanma dış piyasalardaki olumsuzluğu ve diken üzerinde gidişi işaret ediyor. Türkiye piyasaları da, haftayı dış gelişmelerin gölgesinde açabilir.
Cari açık etkisi- Yurtiçinde ayrıca üç gün içinde şubat ayı ödemeler dengesi açıklanacak. Yüksek dış ticaret açığı ve düşük turizm gelirlerinden dolayı 3.3 milyar dolarla ikinci en yüksek aylık cari açığın gelmesi bekleniyor. Bu da, dış açığı yeniden piyasaların gündemine sokabilir. İhracat ve ithalattaki mevcut eğilimler devam ederse yıllık cari işlemler açığının 29-30 milyar dolara gidebileceği ihtimal dahilinde.
Diğer gelişmeler olumlu- Cari açık dışındaki iç gelişmelerde geçmiş haftalara göre düzelme var.
* Merkez Bankası'na atama kararnamesi Cumhurbaşkanı'na sunuldu. Atamanın gerçekleşmesi piyasaları rahatlatıcı etki yapabilir, reddi ise yeni bir tedirginlik kaynağı olabilir.
* IMF ile 3. gözden geçirme görüşmeleri bu ay sonunda bir heyet Türkiye'ye gelecek. Yine gözden geçirmenin ön şartı olan sosyal güvenlik reformu için gerekli olan iki kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine bu hafta başlanacak. Dış olumsuzlukları içerideki olumlu gelişmeler kısmen dengeleyebilir. Ama yine de iki haftalık aradan sonra piyasaları oynaklığı yüksek zor günler bekliyor olabilir.