ILO, çocuk işçi arayacak 5.3 milyon Euro harcayacak
Türkiye'de 60 bin çocuğu çalışma ortamından kurtaran ILO, 7 ilde özellikle tarımda ve sanayide çalıştırılan çocuk işçileri sokaktan kurtarmak için harekete geçti. ILO, kuracağı ofislerle sokak sokak dolaşıp büyüklere iş bulacak, çocukları kurtaracak.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 7 ilde özellikle tarımda ve sanayide çalıştırılan çocuk işçileri zorlu iş yaşamından kurtarmak için harekete geçti. Çankırı, Elazığ, Erzurum, Kastamonu, Ordu, Sinop, Van'da ofisler kurulacak, sokak sokak dolaşıp, çalıştırılan çocukları "kurtarmaya" çalışılacak. İLO tarafından tarımda, sanayide, sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar için rekor bütçe ayrıldı: 5.3 milyon Euro.
POLİSLE ÇALIŞILACAK Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği projede hedef, "en kötü koşullarda çalışan çocuklar." Sokaklarda cam silen, tarlada pamuk toplayan, sağlıksız koşullarda araba tamirciliği yapan çocuklar, ILO'nun "Türkiye'de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması" başlıklı, yeni başlatılan projesiyle kurtarılmayı bekliyor. Türkiye'nin genç nüfusunun yüzde 25.4'ü 6-17 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Bu nüfusun yüzde 10'undan fazlası, yani 2 milyona yakını çalışıyor. ILO yetkililerine göre, aslında kayıt dışı veriler dikkate alındığında "durum çok daha vahim." 1992 yılından bu yana Türkiye'de çalışmalar gerçekleştiren ILO, 12 yılda 60 binçocuğu çalışma ortamından kurtardı. ILO, 2 yıl sürecek yeni programında 5.3 milyon euroluk rekor bütçe ile yola çıkarak 7 ilde ofisler kuracak. İlk defa bu kadar geniş kapsamlı saha araştırması yapacak olan ILO, çocukları zorla çalıştıran çetelere karşı da önlem aldı. Çocukları sokaklarda çalıştırmaya zorlayan çetelerin üstesinden Emniyet birimlerinin desteğiyle gelmeyi amaçlayan ILO, hem kendilerini hem de çocukları koruyacak. Proje kapsamında şehirlerde Çocuk İşçiliği İzleme Sistemi kurulması hedefleniyor. Böylece sokaklarda yaşayan, uyuşturucuya alıştırılan çocukların tam sayısı da elde edilecek. Tarımda geçici ve gezici mevsimlik çalışan çocuklar ise ILO'nun üzerinde durduğu en önemli sorulardan biri. Kayıt dışı verilerle yaklaşık 300 bine yakın çocuk tarım sektöründe çalışarak ailesine bakıyor. Programın hedeflerinden birisi de ailelere iş bularak uzun vadeli çözüme ulaşmak. Programda, şehirlere sosyal hizmet uzmanlarının yerleştirilerek ilk önce çocuklar sonra da aileleri ikna edilmesi planlanıyor.