|
|
Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
Türkiye'de sporcu sağlığı denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, ünlü sporcuların da en çok danıştığı kişi. Doral, Türkiye'de gelişigüzel fitness merkezleri açıldığını, herkes için en ideal sporun yürüyüş olduğunu söylüyor.
Türkiye Spor Yaralanmaları Derneği, Avrupa Spor Yaralanmaları Federasyonu başkanlıkları yapmış olan ve Dünya Spor Yaralanmaları Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Nedim Doral, başarılı ve çok sayıda spor yetiştirmenin yolunun sporcu merkezleri kurulmasından geçtiğini söylüyor, "Oysa bu merkezlerin yerine neredeyse her köşe başında bir fitness salonu var." Peki sporcu sağlığı merkezi ne demek? Doral, açılması gereken merkezleri şöyle anlatıyor: "Trafik kazasına bağlı cerrahi müdahale geçirmiş bir kişi ile menüsküs ameliyatı geçirmiş biri aynı odada kalıyor. Bir sporcunun tedavi olma süreci çok farklıdır. Çünkü sporcu okşanmak ve ilgi ister. Onun geçmişini, kişiliğini bilmek lazım. Yani psikolojik yardımdan yaralanmaların tedavisine kadar tüm işlemlerin yapılabileceği bir merkez olmalı. Ne yazık ki Türkiye'de bunu yapabilen büyük merkezler yok. Ancak birkaç doktor arkadaşın bir araya gelerek Çapa Tıp Fakültesi ve Hacettepe'de özverilerle kurduğu küçük merkezler var. Halbuki devlet ve özel sektör bu işe el atmalı."
BEYİNLE KOŞULUR Prof. Dr. Doral, şampiyonlukların nasıl artacağını ise Atina Olimpiyatları öncesinde Japonya'da kurulan simülasyon merkezi örneğiyle anlatıyor. Bu simülasyon merkezlerinde sporcular bir dağın tepesindeki veya suyun altındaki basıncı özel olarak yapılan odalara girerek yaşayabiliyorlar. Halbuki bizde Süreyya Ayhan'ın Erciyes'e çıkıp, aşağı koşarak bunu yaptığını söylüyor: "Bizimkiler iki hafta kampa giriyor, onlar Çin Olimpiyatlarına kadar orada kalıyor. Onun doping yapmasına gerek yok ki... Ruhen şartlanıyor. Ayrıca siz zannediyorsunuz ki onlar kasla koşuyorlar. Hayır, çok iyi konsantre olduklarından beyinleriyle koşuyorlar. Bu nedenle Japonlar Atina Olimpiyatları'nda bir öncekinden iki kat fazla altın madalya aldılar." Doral'a göre başarıya ulaşmanın bir diğer yolu istatistiksel veri toplamak. Spor yaralanmalarına maruz kalanların ne zaman, ne tür yaralanma geçirdiği ve nasıl tedavi edildiği konusunda aylık ve yıllık rapor çıkarmak. "Bunlar yapılmadığı için şimdiye kadar kim şampiyon olduysa, kendi imkanlarıyla olmuştur" diyor.
TÜRK DOKTORLAR ÇOK İYİ 1999-2002 yılları arasında Avrupa Spor Yaralanmaları Derneği'nin başkanlığını yapan Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, bu nedenle çok sayıda yabancı spor kulübüyle yakın temas halinde. Uzun yıllardır ünlü futbolcuların hekimleriyle de ilişkilerini sürdürüyor. Türk hekimlerinin en az onlar kadar iyi olduğunu söyleyen Doral, artık birçok sporcunun Türkiye'de ameliyat olmayı tercih ettiğini anlatıyor. "90'larda yaralanan sporcuların yüzde 60'ı yurtdışına gidiyordu, bu oran çok azaldı. Şimdi yüzde 70'i Türkiye'de tedavi oluyor. Bunun nedeni sporcuların bize güvenmeye başlaması." Aslına bakılırsa yurtdışında ameliyat olmak oldukça masraflı. Uçak ve hastane masrafı dahil, bir ön çapraz bağı ameliyatı 100 bin dolara çıkabiliyor. Bu hem kulüpler hem de sporcunun kendisi için zaman ve para kaybı demek.
ÜNLÜLER DİKKAT ÇEKİYOR Prof. Dr. Doral'ın ameliyat ettiği pek çok ünlü isim var. Bunlardan biri de Erman Toroğlu. Ancak Doral, ünlüleri ameliyat etmenin çok riskli olduğunu, beklenmedik bir gelişme olduğunda bunun kamuoyunda çok daha fazla dikkat çektiğini söylüyor.
Ece KOÇAL
|