|
|
|
|
|
|
Onları yemek aşkı buluşturdu
Pasta ve çikolataları iştah kabartan Butterfly'ın ortakları, yeni bir kitap çıkardı. Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi'nin çok özel tariflerinin yer aldığı "Özel Tatlar"ın tadı damağınızda kalacak
Sen git yurtdışında en iyi üniversitelerde işletme oku, yöneticilik yap ve sonra kendini pasta çörek yapmaya ada... Doğrusu kulağa pek akıllıca gelmiyor. Ama anlaşılan yemek yapma aşkı öyle bir şey ki, kanınıza girdi mi başka hiçbir iş sizi kesmiyor. Bunun en güzel örnekleri de çikolataları, pasta ve çörekleriyle ünlü Butterfly'ın sahipleri Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi. Küçük yaşlardan beri en büyük tutkusunun yemek hazırlamak olduğunu söyleyen Akçağlılar, Paris'te yaptığı işletme doktorasının ardından ünlü Cordon Blue yemek okulunu bitirmiş, "Çocukken bile mutfaktan çıkmazdım. Biraz büyüdüğümde anneme hiç bir şey yaptırmaz, misafir geldiğinde pasta ve kekleri ben hazırlamak isterdim. Bu zaman içinde bir tutku halini aldı. Sürekli yeni şeyler deneyip arkadaşlarımı davet eder olmuştum." Tekfen Holding'de yatırımlardan sorumlu müdür olarak çalışan Akçağlılar, bir süre sonra hem işletmeciliği hem de yemek yapma zevkini tatmin edeceği yeni bir işe soyunmuş. Bebek S Restaurant'ı açmış ve 10 yıl bizzat çalıştırmış.
KENDİLERİ YAPIYOR Ortağı Ebru İpekçi'nin de Malatyalı, enfes yemekler yapan bir ailenin kızı olarak mutfakla hep içiçe geçmiş hayatı. Amerika'da işletme okuyup bir süre Chase Manhattan Bankası'nda çalışmış. Ama sonunda aklından, en önemlisi gönlünden hiç atamadığı yere; mutfağa dönmüş. Çeşitli yemek dergilerine yazarlık yapmış, yemek programı hazırlamış. İki eski arkadaş olan Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi tecrübelerini bir kitapta toplamaya karar vermişler. Önce "Ne Yiyelim?" sonra "Nerede, Nasıl Yiyelim?" adlı iki kitap yazmışlar. İpekçi, "Bu sırada yaptıklarımızı neden başkalarına da tattırmıyoruz diye düşündük ve Butterfly'ı açtık" diyor kafe-pastane açma fikrinin nasıl oluştuğunu anlatırken. İki ortak mutfağa birlikte giriyor, yeni bir pasta denerken en iyi tadı bulmak için günlerce uğraşıyor ve ortaya hem görünüm hem de lezzet olarak iştah kabartıcı ürünler çıkarıyor. Butterfly'da yaş pasta, tatlı ve tuzlu kurabiyelerin yanısıra çikolata da satılıyor. Portakallı, fındıklı, krokanlı gibi birçok çeşitte hazırladıkları çikolatalar, iki ortağın aslında uğraşmaktan en çok keyif aldıkları ürün. Dükkan sahibi olunca kitap yazmaya fırsat bulamayan Akçağlılar ve İpekçi, nihayet geçtiğimiz hafta; içeceklerden salatalara, tatlı çeşitlerinden ana yemeklere birbirinden leziz tariflerin bulunduğu "Özel Tatlar" adlı bir yemek kitabı çıkardılar.
HAYDİ MUTFAĞA İnsanın görür görmez "Mutlaka yapmalı ve hemen yemeliyim" dediği tüm tarifler iki maharetli ortağa ait. Akçağılılar, "Biz bir yiyeceğin kesin tarifine ulaşana dek, en az 5-6 kez deniyoruz. Örneğin istediğimiz milföy hamurunu tutturabilmek için 7-8 çeşit yağ denedik. Ayrıca hiçbir ölçümüz göz kararı değildir. Öyle olursa her seferinde aynı lezzeti yak a l a m a n ı z mümkün olmaz" diyor işlerine gösterdikleri özeni anlatırken. Gerçekten de kitaptaki tüm tarifler en küçük detayına kadar anlatılıyor. Bunlara süslemeleri de dahil. Damak tadınıza düşkünseniz ya da güzel sofralarda misafir ağırlamaktan keyif alıyorsanız, "Özel Tatlar" dan mutlaka bir tane edinmelisiniz!
İlknur K. AKMAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|