|
|
Çikolatalı açma
Ilık suda maya ve şekeri eritip, 10 dakika kabarmasını bekleyin. Unu geniş bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açın. Kabaran maya, zeytinyağı ve tuzu katıp, ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini mutfak havlusu ile kapatıp, hamur iki katı kabarana kadar ılık bir yerde dinlendirin. Dinlenmiş hamuru bir iki kez yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve unlu düz bir yüzeyde 10 cm. çapında açıp, tüm yüzeyine tereyağı sürün. Hamurların üzerine 1 tatlı kaşığı çikolata parçası serpip, sıkıca rulo şeklinde sarın. Rulonun bir ucunu elinizle sabit tutup, diğer ucunu etrafına gül böreği gibi sarın. İki ucunu üst üste birleştirip, yağlanmış fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin. Tepsinin üzerini mutfak havlusu ile örtüp, 30 dakika dinlendirin. Yumurta sarısını suyla çırpıp, açmaların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 15 dakika pişirip, fırın ısısını 180 dereceye yükseltin ve üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika daha pişirin. Ilık servis yapın.
6 kişilik * 2,5 su bardağı un
* 20 gr. yaş maya
* 1/2 su bardağı ılık su
* 1 çorba kaşığı tozşeker
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 50 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
* 100 gr. bitter çikolata (kırıklanmış)
* 1 adet yumurtanın sarısı (çırpılmış)
* 1 tatlı kaşığı su
|