Japonya, Türkiye'ye yapacağı küçük bir hibenin anlaşmasına "Rüşvet almayın" şartını koydu....
ADIMIZ ÇIKMIŞ DOKUZA Yolsuzluk konusunda Türkiye'ye karşı duyulan güvensizlik uluslararası sözleşmelere yansıdı. Kalehöyük Müzesi'ne 3.1 milyon YTL yardım yapan Tokyo, paranın kullanımında rüşvet dönmemesini istedi.
MECLİS 'AŞAĞILAYICI' BULDU Meclis Komisyonu üyeleri ifadeyi "Türkiye'yi aşağılayıcı" buldu ve sözleşmeyi Dışişleri'ne iade etti. Üyeler tepki gösterdi: Bu istek ancak sömürgelere önerilir.
Uluslararası anlaşmaya 'rüşvet' girdi
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin yapımı için Japonya'nın 288 milyon Yen hibesine ilişkin sözleşmeye, "İşler yapılırken rüşvet alınmayacak" hükmü koydurduğu ortaya çıktı.
Türkiye, yolsuzluk yapılan ülkeler sıralamasının üst basamaklarında yer alırken bu konuda duyulan güvensizlik uluslararası sözleşmelere bile girdi. Japonya, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin yapımı için yapacağı 288 milyon Yen'lik (yaklaşık 3.3 milyon YTL) hibenin sözleşmesine "rüşvet" alınmayacağı ifadesi koydurdu. Meclis Dışişleri Komisyonu ise, bu cümleyi "Türkiye'yi aşağılayıcı" bularak sözleşmeyi onaylamadan Dışişleri Bakanlığı'na iade edilmesini kararlaştırdı. Demirçağı, Frig, Hitit ve Osmanlı kalıntılarının bulunduğu Kalehöyük'te çıkartılan tarihi eserlerin sergilenmesi için kurulacak müzenin yapımı için Japonya 288 milyon Japon Yeni hibe yardımı yapma kararı aldı. Yardımın hangi koşullarda yapılacağına ilişkin "TC Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin Hibe Yoluyla Yapılmasına İlişkin Nota ve Müzakere Kayıtlarının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" TBMM'ye gönderildi.
CHP'NİN İTİRAZINA DESTEK Meclis Dışişleri Komisyonu dün basına kapalı yaptığı toplantıda tasarıyı ele aldı. CHP'li Şükrü Elekdağ, sözleşmede yer alan "Japon delegasyonu temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti'nde nota teatisinin 4'üncü paragrafında işaret edilen sözleşmelerin yapılması karşılığında rüşvet olarak yorumlanacak herhangi bir teklif, hediye veya ödeme ve menfaat veya karşılığını önlemek için TC'nin gerekli önlemleri alacağını, Japon Hükümeti'nin varsaydığını beyan eder" ifadesini okudu. Elekdağ sözleşmede "rüşvet" ifadesinin yer almasını eleştirdi. CHP'lilerin bu eleştirilerine AK Partili üyelerden de destek gelince Komisyon, "rüşvet" ile ilgili ifadelerin metinden çıkartılması istemiyle tasarının Dışişleri Bakanlığı'na iade edilmesi kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye'nin bu yardımı alabilmesi için 31 Mart'a kadar tasarının onaylanması gerektiğini hatırlattı. Milletvekilleri ise "Eğer metin böyle geçerse tüm sözleşmelere rüşvet maddeleri konulur" diyerek sözleşmeye karşı çıktı.