Yedi bakanın katılımıyla gerçekleştirilen 'kaçak akaryakıtla mücadele zirvesi'nde etkin denetim isteyen Başbakan Erdoğan, "Artık kaçak mutlaka bitecek" diye konuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan, kaçak akaryakıt sorunun ciddi boyutlara ulaştığını belirtti ve "Bu iş önemli. Artık bitecek" dedi. Erdoğan, 7 bakanın katılımıyla 3.5 saat süren kaçak akaryakıtla mücadele zirvesi gerçekleştirdi. Zirvede, devletin ilgili tüm kurumlarında birbiri ile sürekli irtibat halinde olan özel bürokratlar görevlendirilmesi ve kaçak akaryakıtla mücadelenin etkin yürütülmesi kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan'ın başkanlık yaptığı zirveye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen katıldı. Zirveye bürokratlar alınmadığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yöneticilerinin yer almadığı görüldü.
KAÇAK 8 MİLYAR DOLAR Zirvede konuşan bakanlar, akaryakıt kaçağının mali boyutunun yıllık 8 milyar dolara ulaştığını, vergi kaybının ise 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı. Kaçak akaryakıt miktarının Türkiye'nin yıllık tüketiminin yüzde 20'sine yaklaştığına dikkat çekildi. TÜPRAŞ'ın satışlarının geçmiş yıllarda ortalama yüzde 20 artış gösterirken, son dönemde yüzde 3 dolayında artmasının da büyük ölçüde kaçak akaryakıtla ilgili olduğu belirtildi. Kamu kurumlarının açtığı akaryakıt ihalelerinde şirketlerin, yüzde 40'lara ulaşan kırımlarla iş aldıklarına işaret edilen zirvede, "Akaryakıtta, bu kadar kar yok. Bu oranda kırım nasıl yapılıyor?" sorusunun yanıtı da arandı. Başbakan Erdoğan, kaçak akaryakıtla mücadelede 2 yıldır istenen hıza ulaşılamadığına dikkat çekerek, sorunun ciddi boyutlara taşındığını söyledi. "Bu iş mutlaka bitecek" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında ilgili bakanlardan oluşan bir komisyonun eşgüdümünde konunun izlenmesi ve sonuç alınması talimatı verdi. Öte yandan zirvede, kaçak akaryakıtla mücadelede yasal boşlukların bulunduğu da vurgulandı. Bu kapsamda kolluk güçlerinin ele geçirdiği kayıtdışı ya da kaçak akaryakıtın depolanması ve satılmasıyla ilgili yasal boşluğun giderilmesinin önemine işaret edildi. Edinilen bilgiye göre bu alanda da yasal düzenleme yapılması gündeme gelecek.