Yüksekova
53 bin nüfuslu bir ilçe. Yakın siyasi tarihimizde derin bir geçmişi var. Yüksekovalılar, bugüne kadar fabrika kuramamış, iş ve aş yaratamamış. Ama sonunda bir spor kulübüne sahip olmuşlar. Yüksekova Belediye Spor Kulübü, bugün amatör ligde. Üçüncü lige çıkmaya çalışıyor. Klüp başkanı aynı zamanda Yüksekova Belediye başkanı Mehmeht Salih Yıldırım. Klubün parası yok, kasası boş. Tek sermayesi sahip olduğu otobüsü. Kulüp tek otobüsle iki hafta öncesine kadar Anadolu'yu dolaşmış. Gelin görün ki, bu tek otobüs Gaziantep'te iki hafta önce arızalananınca klüp de ciddi bir sorunla karşılaşmış. Yüksekova Spor Kulübü de otobüsü tamirhaneye çekmiş. Ve kulübe de 23 milyar liralık fatura çıkarılmış.
Rehin çözüldü Sakın karıştırmayın, burası Fenerbahçe Spor Kulübü değil ki? Zengini bol, kasası dolu olsun.. 23 milyar lirayı ödeyecek bir tek Yüksekovalı gönüllü yok. Otobüs garajda rehin kalmış. Bunun üzerine Yüksekova Spor Kulübü Başkanı Yıldız, soluğu Ankara'da Meclis'te almış. Adres kim? Elbette Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan. Meclis'e bağımsız girip, daha sonra AK Parti'ye geçen Zeydan, parayı kendisi ödeyecek değil ya? O da konuyu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a geçen haftaki AK Parti grup toplantısında iletmiş. Başbakan Erdoğan 23 milyarlık faturayı duyunca, "Gaziantep'in bakanı Kürşat Tüzmen. Bu işi o çözsün" talimatı vermiş. Emir demiri keser derler. Bu iş o misal. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzel ile Gaziantep'in ilçe Belediyelerinden biri olan Şehit Kamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, faturayı birlikte ödemişler. Otobüs rehinden kurtuldu, bugün Yüksekova'ya gidiyor. Böylece, Yüksekovalılarda derin bir nefes aldı.
Bermuda şeytan üçgeni Yüksekova derin ilçe elbette. Ama biz Adıyaman'da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin şubat ayı verilerini takip ederken bir taraftan da bölgedeki komşu ülkelere odaklanıyoruz. İran, Suriye ve Irak. Bu üç ülke ABD için adeta "Bermuda şeytan üçgeni." Bizim için ise iyi bir ticari nokta. Türkiye, 2005 yılında bu üç ülkeyle 10 milyar dolarlık iş hacmi yaratmış. Irak'a ihracatımız 2.7 milyar dolar, İran'a 900 milyon dolar, Suriye'ye ise 547 milyon dolar. 2005 yılında özellikle Kuzey Irak'ta Türkiye, 1.5 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti yüklendi. Komşu ülkeler, sınır ticareti ve transit taşımacılık başta olmak üzere doğu ve güneydoğu'daki tüm illerimiz için çok önemli. Tabii bu verilerin tümü kayıtlı ihracatı içeriyor. Peki ya kayıtsız ihracat?
|