|
|
Şimdi tam detoks zamanıdır!
Toksinlerden arınmak ve daha sağlıklı bir yaşam için detoks şart! Alışkanlıklardan bir andan kurtulmak kolay değil, önce hafif bir detoks diyeti ve egzersiz
Dr. Murat Topoğlu ve Dr. Murat Tunç, bahar aylarında vücudumuzun yenilenmesini sağlayacak mönüyle ilgili soruları yanıtladı:
Vücudumuzun yenilenmeye ihtiyacı olduğunu nasıl anlarız? 'Her zaman yorgunum, fazla kilolarım var, sürekli başım ve eklemlerim ağrıyor ama doktorlar bir şey bulamıyor. Neredeyse her ay soğuk algınlığı veya nezleye yakalanıyorum. Kabızlık ve sindirim problemlerim var, tansiyonum yüksek, adet öncesi inanılmaz gergin oluyorum, her şey bana alerji yapıyor' diyorsanız; fazlaca alkol tüketiyor, kahve ve sigara kullanıyor, fazlaca fast food ya da yağda kızarmış yiyeceklerle besleniyorsanız, 'detoksifikasyona ihtiyacınız var' demektir. Modern yaşam ve gelişmiş teknolojilerin hayatımıza neler kattığından çok, neler aldığına odaklanmalıyız artık. Kimyasal atıkların kirletmediği su ve hava bulmak neredeyse imkansız. Kanuni yaptırımlar da hem yetersiz hem de her gün henüz yaşamı tehdit etme özelliği ortaya çıkmamış bir sürü yeni toksin kimyasal piyasaya sürülüyor. Her gün bunlara maruz kalıyor ve vücudumuza alıyoruz, pek çoğu yağda eridiğinden vücudumuzda depoluyoruz.
Vücudumuzun yenilenmesini yani detoksifikasyonu neler sağlar? Enerji sağlamakta temel madde oksijendir, tüm hücrelerin buna ihtiyacı vardır. Örneğin beyin hücreleri, en fazla 3 dakikalık bir oksijensizliğe tahammül edebilir. Kötü haber şu: Radyasyon; kirlilik, virüsler, ilaçlar ve sigara gibi etmenlerle zehirli bir bileşik olan oksijen radikallerine dönüşür ve bunlar da dokulardaki hücrelere kolaylıkla bağlanır. Bu bağlanma elektron alışverişi ile olur ve 'domino etkisi' dediğimiz diğer bağlanmaları da tetikler. Basit bir benzetmeyle ısırılmış bir elma nasıl açık havada çürüyorsa, hücrelerde öyle yıpranır ve yaşlanır. İyi haber ise, bu hasarları önleyecek bir sistemimiz var. Tek yapmamız gereken bu çürümeyi baştan engelleyecek besin eklerini almak. Bu temel besin ekleri C, E ve B2 vitaminleri, biflavinoid, beta karoten, glutatyon, selenyum ve çinkodur.
TERLEDİKÇE TOKSİNLER ATILIR Bu maddelerin hepsi aynı anda zincirleme bir görev yaparak, bu radikalleri organizmadan uzaklaştıracak hale getirir. Yani bu besin eklerini hep birlikte ve uygun miktarlarda almalıyız. Birçok kronik hastalık, bu oksidasyon stresine bağlıdır. Amacınız detoks genel prensiplerini bir yaşam tarzı olarak benimsemek ve alışkanlık haline getirmek olmalıdır. İşte bunun için size birkaç öneri: Zamanlama: İlkbahar ve sonbahar başlangıçları, detoks için ideal dönemlerdir. Egzersiz: Ağır egzersizler vücutta serbest radikal dediğimiz toksinlerin artmasına neden olduğu halde, hafta boyu toplam 2 saatin altında yapılan egzersizler de toksinlerin atılımında çok yararlıdır. Yani günde 15 dakika hafif nefesiniz kesilecek ve terleyecek kadar spor yapın, hepsi bu! Masaj: Lenf dolaşımını hızlandırarak toksinlerden kurtulmada, uzman ellerle yapılan masajlar çok yararlıdır. Akupunktur: Diyete uymakta güçlük çekiyorsanız ya da açlıkla ilgili yan etkileri (halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi mide ağrısı) hissediyorsanız, sigara bağımlılığınız ve stresli bir yapınız varsa; tüm bu sorunları çözmekte çok etkin ve yararlı bir yöntemdir. Sauna: Terlediğinizde; ağır metaller de dahil bütün toksinleriniz atılır. Deniz tuzları: Toksinleri atıcı diğer bir yöntemdir. Küvetinize bir miktar atın ve yarım saat dinlenin. Sonra da sıkı bir duş alın! Yoga: Kan akışını düzenleyen, organlardaki toksinleri salan ve ruh zindeliğinizi sağlayarak; stresi önleyen özellikleriyle yoga; detoks programınıza güç katacaktır.
|