Mutfakta Lezzet Güneşi
Tahinli patates salatası Malzemesi: * 1 limon suyu * Yarım kilo patates * 1 demet maydanoz * 1 su bardağı tahin * 1 kahve fincanı sıvıyağ * 2 diş sarımsak * Tuz, karabiber, kırmızıbiber Patatesleri haşlayıp soğuttuktan sonra küp küp doğrayın. Maydanozu ince ince kıyıp, patateslere ilave edin ve karıştırın. Üstüne kırmızı ve karabiber ekin. Ayrı bir yerde tahin, limon suyu, sarımsak ve sıvıyağı çırpıp patateslerin üzerine dökün. Dilerseniz haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Katlı patlıcan 8 kişilik * 4 adet patlıcan (boyuna 5 mm. kalınlığında dilimlenmiş) * Zeytinyağı * 2 adet etli kırmızıbiber * 8 adet yumurta * Tuz, karabiber * 15 çorba kaşığı fesleğen yaprağı * 300 gr. gravyer peyniri Patlıcanları fırça ile biraz zeytinyağı sürüp yumuşayıncaya kadar her iki taraflarını pişirin. Bir kısmını kağıt havlu üzerine tek sıra halinde yayın, üzerine 1'er sıra kağıt havlu, 1'er sıra patlıcan yayarak 2 sıra daha hazırlayın. En üste kağıt havlu koyarak biraz bastırın ve patlıcanlardaki fazla sıvıyı alın. Kırmızıbiberleri derili kısımları alta gelecek şeklide fırın tepsisine yerleştirin ve ızgarada yüksek ateşte 8 dakika pişirin. Çevirip 8-10 dakika daha pişirin ve fırından çıkartıp, 20 dakika dinlendirdikten sonra soyun. Soyduğunuz biberleri 2 adet kağıt havlu arasına tek sıra halinde yayıp, hafifçe bastırarak fazla suyunu çıkartın. Yumurtaları, biraz tuz ve karabiber serperek iyice çırpın. Patlıcanları üst üste getirmeden 20 cm. çapında bir kalıbın tabanına yuvarlak şekilde dizin. Kalıbın kenarlarını da taşırmadan patlıcan ile kaplayın. Patlıcanların üzerine sırasıyla fesleğenin üçte birini, peynirin üçte birini ve yumurtanın üçte birini yayın. Kalan malzemeleri de aynı sırayla yayıp, kalan yumurtayı dökün. En üste patlıcanları yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 70-80 dakika pişirin. 30-40 dakika dinlendirip servis yapın.
Mercimekli nohut 4 kişilik * 2 su bardağı haşlanmış nohut * 1 çorba kaşığı tereyağı * 2 adet orta boy soğan * 2 diş sarmısak * 2 tatlı kaşığı kimyon * 2 tatlı kaşığı kişniş * 1/4 tatlı kaşığı kakule * 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber * 2,5 su bardağı su * 1 çorba kaşığı domates salçası * 4 adet orta boy domates (soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, ince doğranmış) * 1 çay bardağı kırmızı mercimek * 2 çorba kaşığı maydanoz Tereyağını ısıtıp, soğan ve sarmısakları soğanlar yumuşayana kadar soteleyin. Kimyon, kişniş, kakule ve toz kırmızıbiberi ilave edip, 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Sebze suyu, domates salçası, nohut, domates ve mercimekleri ilave edip, kapağı kapalı olarak yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Maydanoz serperek servis yapın.
|