Gül: Verdiğimiz mesaj önemli
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Filistin seçimlerini kazanan Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve beraberindeki heyetin Türkiye'ye yaptığı ziyarette, ne konuşulduğu ve ne mesajlar verildiğinin önemli olduğunu vurgulayarak, bunların da en doğru şekilde yapıldığını bildirdi.
''Türkiye, daha çok kan aksın, daha çok gözyaşı aksın diye mi uğraştı? Yoksa, yıllardır kanı ve gözyaşını durduralım, bunun için mi uğraştı?'' diyen Gül, bu uğraşta devam edeceklerini bildirdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AK Parti Çubuk
İlçe Kongresi'ne katıldı.
Kongrede konuşan ve hükümetin icraatlarını anlatan Gül, Filistin'de yapılan seçimleri kazanan Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in hafta içinde Türkiye'ye yaptığı ziyareti değerlendirdi.
Türkiye'nin gücü ve büyüklüğünün ne yazık ki, fark edilmediğini ifade eden Gül, ''Türkiye'nin gücü, büyüklüğü dışardan, dışarı dediğimABD'den, Japonya'dan, Arap dünyasından çok daha iyi gözüküyor. Buna insan gerçekten çok üzülüyor. Kendi gücünün, büyüklüğünün farkında olmamak...'' dedi.
Son günlerde bu ziyaretin Türk basını ve bazı çevrelerde ''yanlış yankılar'' bulduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu ''Bunları okudukça, Türkiye'nin büyüklüğünü, gücünü göremeyenler, farkında olmayanlar var.
2 gündür yabancı basını takip ettiriyorum. İsrail gazeteleri Türkiye'nin yaptığı işi, yapıcı çabaları; barış içinacaba bir imkan olabilir mi, neler konuşulduğunu, olumlu bir şekilde anlatıyor. 'Bir fırsattır' diyor.
ABD'de gazetede çıkan haberlere baktırdım. Türkiye'de neler konuşuldu, neler yapıldı, gelen heyetle neleri tartıştık, bunlardan bahsediyor ve iyiye doğru bir mesafe kat edilebilir mi, bunlardan bahsediyor.
Ama ne yazık ki, bizim gazetelere baktığımız zaman maalesef işin magazin tarafından ilgileniyorlar. Ne konuşulmuş, nelerden bahsedilmiş, ne tür söylemler ortaya çıkmış? Hiçbiri ilgilenmiyor. İşin kötüsü, çok ciddi olarak bakması gereken kişiler de hep bunlarla meşgul oluyorlar.''
'TAPULARI BİLE BİZDE'
Filistin, İsrail ve Kudüs'ün bulunduğu coğrafyanın, yüzyıllarca Türklerin yönetiminde kaldığını, buradaki halkların barış içinde yaşadığını anımsatan Gül, ''Ben Filistin ile ilgilenmeyeceğim de kim ilgilenecek?'' dedi. Gül, şöyle devam etti:
''Filistin'in, İsrail'in, Kudüs'ün, bütün bu coğrafyanın tapuları,arşivleri benim elimde. Daha geçen sene buraların tapularıyla ilgili belgeleri Türk Dışişleri Bakanlığı olarak Filistin'e hediye ettik. Ortadoğu'da bir problem çıkarsa, eğer Arapların kendi aralarında bir problemleri çıkarsa, İsrail ile Filistin arasındaki problemlerin çözümünde başvurdukları yer, İstanbul... Arşivler, tapular, haritalar bizim elimizde. Gerçekler bizim elimizde, ben mi ilgilenmeyeceğim? Amata Avrupa'nın en uzağından gelecekler ve onlar ilgilenecek, dünyanın başka köşesinden gelecekler ve onlar ilgilenecekler...
Bu büyüklüğünün ve gücünün farkında olmamak demektir. Önemli olan nedir? Önemli olan ne konuşuyorsunuz, önemli ne mesajlar veriyorsunuz,önemli olan budur. Ve bunlar en doğru şekilde yapılmıştır.''
'DEMOKRATİK SEÇİMLER'
Dışişleri Bakanı Gül, Filistin'de seçimlerin gayet açık yapıldığını belirterek, ''Türkiye'den de ABD'den de, Avrupa'dan da AB'den de gözlemciler gitmiş, takip etmişler ve 'Arap dünyasında yapılan en düzgün demokratik seçim' denmiş'' dedi. Gül, şunları kaydetti:
''İsrail'in işgal ettiği topraklarda da seçim yapılmış. Önemli olan nedir? Daha çok kanın ve gözyaşının akması mı? Kan ve gözyaşı, kimin olursa olsun, Müslüman'ın olsun, Yahudi'nin olsun, Hıristiyan'ınolsun, Filistinlinin olsun, İsraillinin olsun akmaması lazım, durması lazım. Bunun için çabalıyorsan, bunun için gayret sarf ediyorsan, bunabir katkı sağlıyorsan, ne korkuyorsun ki sen, niçin korkuyorsun? Bütün dünyanın, 'biri çıksa şu mesajları verse' bütün dünyanın, 'mümkün olsa da şu gerçekleri anlatsan' dediği konuları, büyük bir özgüven içerisinde, büyük bir samimiyetle anlatmışız, konuşmuşuz.
Bunları dinlemekten çok memnun olduklarını açıkça ifade etmişler, bütün bunları dikkate alacaklarını, politikalarını buna göre yenileyebileceklerini söylemişler. Bundan niçin memnun olmuyorsunuz darahatsızlık duyuyorsunuz? Ne yaptık? Türkiye, daha çok kan aksın, dahaçok gözyaşı aksın diye mi uğraştı? Yoksa, yıllardır kanı ve gözyaşını durduralım diye, bunun için mi uğraştı? Bu uğraşta devam edeceğiz.
Yeter ki dünya barışına, yeter ki bölgedeki barışa katkımız olsun. Onun için tarih bilinci ve şuuru içinde olmayan insanlar, Türkiye biraz kabuğundan çıksa, bölgesinde biraz rol oynamaya kalksa, biraz küresel meselelerde rol oynamaya kalksa hemen rahatsızlık duyarlar.''
ROL
Türkiye'nin büyüklüğünün, sadece bölgede değil dünyada da çok iyi bilindiğini anlatan Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, İspanya Başbakanı Zapatero ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan medeniyetler ittifakı konusunda girişimde bulunmalarını istediğini anımsattı.
Farklı kültürlerden gelen insanlar arasında daha iyi bir anlayış birliği ve kaynaşma olsun diye BM Genel Sekreteri Annan'ın bu görevi Türkiye'ye verdiğini ifade eden Gül, ''Başkaları Türkiye'ye böyle bir rol biçiyor da, kendi aydınlarımız, yazarlarımız, kendi politikacılarımız bunu niçin anlayamıyorlar, buna doğrusu hayret etmemek mümkün değil. Ama biz doğru bildiğimiz işleri yapmaya devam edeceğiz. Dünya barışına, bölge barışına, şüphesiz ki problemlerin çözülmesine katkı sağlayacağız'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da, Hamas heyetinin Türkiye'ye yaptığı ziyareti değerlendirirken, Türkiye'nin bölge barışına katkı sağlama hedefini ifade etti. ''Bu işi Mısır, Fransa, Rusya yapsaydı abartılır mıydı?'' diyen Kapusuz, ''Türkiye'de bazılarıİsrail'den daha İsrailci, Amerika'dan daha Amerikancı kesiliyor'' dedi.
|