Danıştay,Türk Telekom'un satışında yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Böylece Telekom'un, Oger'de kalmasına ilişkin engellerden en önemlisi ortadan kalktı.
Özelleştirmeyi rahatlatan karar
Tüpraş için verilen yürütmeyi durdurma kararından sonra diğer satışların da üzerine düşen belirsizlik dün kalktı. Danıştay, Telekom'da yürütmeyi durdurma talebini kabul etmedi.
Tüpraş ihalesinde yürütmeyi durduran Danıştay, Türk Telekom'un özelleştirilmesini onayladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesinin Oger Telekom'a 6 milyar 550 milyon dolara satılmasına olanak veren işlemlerin uygun olduğuna karar verdi. Türk Telekom'un yüzde 55'inin Oger Telekom'a satılmasından sonra Haber-İş Sendikası bu özelleştirmeye olanak tanıyan ihale komisyonu, Rekabet Kurumu ve Bakanlar Kurulu kararlarının iptali ve yürütmelerinin durdurulması için dava açmıştı. Davanın aşaması, Danıştay 13'üncü Dairesi'nde görülmüş ve Daire, Sendika'nın yürütmeyi durdurma istemini reddetmişti. Haber-İş Sendikası, Daire'nin kararının kaldırılması için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etti. Kurul, başvuruyu ele aldı ve Sendika'nın itirazlarını yerinde görmeyerek yürütmenin durdurulması istemini reddetti.
ÇALIŞANA 5 YIL EK SÜRE Kurul'un bu kararının ardından dosya esasa yönelik kararı vermek üzere Danıştay 13'üncü Dairesi'ne gönderiliyor. 13'üncü Daire'nin esasta vereceği karar da temyiz edilirse dava dosyaları yeniden Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gelecek. Bu arada Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle nakil hakkı bulunan bin personelin, kamuya dönüş süresi yıla çıkarıldı. Daha önce 6 ay süre verilen çalışanlar 15 Ocak'tan geçerli olmak üzere 5 yıl boyunca istedikleri zaman kamuya dönebilecekler. Öte yandan CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Türk Telekom'un özel bir şirket olduğunu ve Genel Müdürü Mehmet Ekinalan'ın Genel Kurul salonunda, Bakan Yıldırım'la birlikte oturamayacağı itirazını yaptı. Ekinalan salondan çıkarıldı.