Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan maliyet desteği çıktı. Kurul, 49 ile verilen ek istihdama sigorta primi indiriminin 81 ile yaygınlaştırılması için çalışma kararı aldı.
Reel sektörün sorunlarını görüşmek üzere toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan, iş dünyasına "sigorta müjdesi" çıktı. Hükümet, halen teşvik verilen 49 ilde istihdam artışına sağlanan sigorta primi indirimini ülke geneline yaygınlaştırılmayı düşünüyor. Bu amaçla Maliye ve Çalışma Bakanlığı ortak çalışma yapacak. Halen teşvik verilen 49 ilde yeni işe başlayan mükellefler en az 30 işçi çalıştırmaları koşuluyla, eski mükellefler ise istihdamlarını yüzde 20 artırıp asgari 30 kişiye çıkarırlarsa sigorta teşviğinden yararlanabiliyor.
KEMAL ABİ FAKTÖRÜ Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlık yaptığı dünkü "ekonomi zirvesi"nde, reel sektörün sorunları, ihracatçıların talepleri masaya yatırıldı. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin "İhracatçı kura değil, üretim maliyetlerine odaklansın" mesajının ardından gözlerin çevrildiği Ekonomik Kurul'da, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Mali disiplinden taviz veremeyiz. İmkan oldukça, fırsat buldukça zaten vergi indirimi yapıyoruz" dedi. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise "Sigorta prim oranlarında 1 puan indirim işverene ancak 5-6 YTL avantaj sağlıyor. Yani derde deva olmuyor" hatırlatmasında
bulundu yaptı. Toplantıda, teşvik kapsamındaki 49 ilde sigorta primi, gelir vergisi ve enerji maliyetlerinde indirim yapıldığı, işletmelerin bu illerde yatırıma yönelebileceği kaydedildi. Toplantıdaki en ilginç yorumlardan biri ise "lojistik" alanında oldu. "Sigorta prim yükünde 1 puan indirim yapmaktansa Denizli-İzmir demiryolu bağlantısının yapılması ihracatçı için daha yararlı olur" görüşü de ortaya atıldı.
YTL DEĞERLİ AMA... Erdoğan'ın ilgiyle dinlediği brifingde, ağırlıklı olarak dış ticaret verileri anlatıldı. İhracatın sektörel dağılımı, ithalat hacmi ayrıntılarıyla aktarıldıktan sonra, ihracatçıların yakındığı konulara girildi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in açıklamalarına da yansıyan sorunlar, "Enerji maliyetlerinin yüksekliği, istihdam üzerindeki vergi ve sigorta yükünün ağırlığı, değerli YTL" olarak sıralandı. Başbakan'a, "İhracatçılar, bu şartlar altında rekabet etmelerinin mümkün olmadığını, ihracat artışında sorunlar yaşanacağını düşünüyor" bilgisi verildi. YTL'nin değerli olduğu tespitine karşın, "Dalgalı kur politikasına devam edileceği" vurgulandı. Cari açığın, tehlike arz etmediği belirtildi.