|
|
Unakıtan: İki villayı da yıkacağım
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kaçak villa olayıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
NTV'ye konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, "Ben zaten iki villayı da yıkacağım" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şu açıklamalarda bulundu: "Birinci villam ruhsatlıdır. 1983'ten beri oturduğum yer. İlk ruhsata göre dört villa yapma hakkım vardı, yapmadım. İkinci villa da planlar büyükşehir belediyesinden geçirilmediği için kaçak durumuna düştü. Ben zaten ikisini de yıkacağım."
NE OLMUŞTU?
Unakıtan'ın kızı ve oğlu için
"SİT alanı" içerisinde yaptırdığı iki villanın, İstanbul 3. Nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından jet hızıyla onaylanan imar değişikliği sonucu yasalaştığı ortaya çıkmıştı.
3 KEZ YIKIM KARARI ALINDI
Büyük ve Küçük Çamlıca Bölgesi, 1980'li yıllarda SİT alanı ilan edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Küçükçamlıca'da yüzde 6 imar izni olan arazisine bir villa yaptı. Bakan Unakıtan 1998 Ağustos ayında ise Üsküdar Bulgurlu Mahallesi, 81 pafta, 54 ada, 44 parsel üzerindeki villasının bahçesine ikinci bir villa inşaatı başlattı. Henüz temel aşamasındayken Ali Dirikoç isimli bir vatandaş inşaatı şikayet etti. Üsküdar Belediye Encümeni, 7 Ekim 1998, 16 Kasım 1998 ve 12 Mart 1999 tarihlerinde ruhsatsız binanın yıkımı için 3 kez karar aldı. Teknik yetersizlikler gerekçesiyle belediye yıkımı ihale ile yapmaya karar verdi, ancak ihaleler katılan olmadığı için gerçekleşmedi.
GALATAPORT'TA İHALE YENİLENECEK
Öte yandan Unakıtan, Galataport ihalesiyle ilgili olarak, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma gerekçesine bağlı olarak ihalenin yenileneceğini söyledi. Unakıtan şöyle konuştu: "YPK'dan karar geri çekildi. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin iptal kararı vermesi lazım. Bunun bana gelmesi lazım ve son olarak da Başbakan'ın onaylaması gerekecek. Yeni süreçte Danıştay'ın gerekçesine uygun bir ihaleye çıkılması lazım."
Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), Yüksek Planlama Kurulu'ndan (YPK), daha önce onay için gönderdiği Galataport ihalesine ilişkin kararı geri istediğini ifade ederek, ''Kararı Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne gönderdik. Oradaki ihale komisyonunun, kararı iptal edeceğini umut ediyorum'' dedi.
Unakıtan, TBMM'de, Galataport ihalesine ilişkin dosyanın iadesi konusunda yaptığı açıklamada, Danıştay 6. Dairesi'nin, Galataport ihalesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararını, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak incelemeye aldıklarını söyledi.
Dairenin verdiği karanın gerekçesinde, yap-işlet-devret modeline göre yapılan ve onayını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği Galataport ihalesinde, bu projelerin imar onayını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın değil, değişen mevzuata göre ÖİB'nin vereceğinin yazıldığını ifade eden Unakıtan, bu gerekçeye uymak zorunda olduklarını belirtti.
YENİ BİR SÜREÇ
Unakıtan, bu gerekçeye göre Galataport ihalesinde yeni bir sürece gidilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayı ile bugüne kadar gelmiştik. 'Bu olmaz' dediğine göre, süreci yeni baştan başlatacağız. Onun kararını aldık ve ÖİB, YPK'dan, daha önce onay için gönderdiği kararı geri istedi. Bu kararı geri aldık ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne gönderdik. Oradaki ihale komisyonunun, bu karar üzerine yeniden bir karar alması lazım. Daha doğrusu bunu iptal edeceğini umut ediyorum.
Bu kararı aldıktan sonra, o karar bana onaya gelecek. O kararı da ben onaylayacağım ve böylece Galataport ihalesi yeni bir sürece girmiş olacak. Bu süreç başlatılmıştır ve bu sürecin nerelerden geçeceğini açıkça söylüyorum. Ondan sonra tekrar ihaleye çıkılacaktır. O ihaleye çıkıldığı zaman da yeni durumu sizlerle tekrar paylaşacağım.''
YENİ İMAR PLANI
Bakan Unakıtan, bir gazetecinin, ''Yeni bir imar planı mı hazırlanıyor?'' sorusu üzerine, yeni imar planının ÖİB tarafından hazırlanacağını söyledi.
''Bunun, uzun süreceği öngörüleri var'' şeklindeki hatırlatma üzerine Unakıtan, bu konuda teknik çalışma yapılacağını, bu çalışmanın ne kadar süreceğini ise şu anda söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.
Maliye Bakanı Unakıtan, bir gazetecinin ''(Kabine içinde çatlak sesler yükseldi) denildi, Galataport-Galatamort benzetmeleri yapıldı'' sözleri üzerine, şöyle konuştu:
''Benzetme falan yok, ben söyledim. Yeni bir sürece giriyoruz ve eski süreci tamamen unutuyoruz. Biz tek parti hükümetiyiz. Bu hükümette de iki ayrı bakan ayrı düşünse bile, gidip medya kanalı ile de hiç bir zaman görüşmez. Biz otururuz, konuşuruz ve karara da bağlarız. Şimdiye kadar olduğu gibi bütün meselelerimizde de bunu yaparız. Herhangi bir çatlaklık, görüş ayrılığı mümkün olmaz. Çünkü YPK'nın kararı da ÖYK'nın kararı da hükümetin kararı da aşbakanındır.Yani neticede en son onay da Başbakan'ın onayıdır. Dolayısıyla hiç bir zaman Hükümette bu kabil şeyler için, bir çatlak falan söz konusu değildir. Kendi kafasından uydurduğu senaryolara göre bazı umutlara falan da kimse kapılmasın. Hükümet, bu konuda ve başka konularda da tek parti hükümetidir. Azimli bir şekilde memleket meselelerinin üzerine gitmekteyiz.''
BAYKAL'IN ÇAĞRISI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, kendisi hakkında gensoru önergesi vereceğini söylediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Maliye Bakanı Unakıtan'dan kurtulun'' çağrısı yaptığı anımsatılarak,bu çağrıyı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Unakıtan, bakan olduğundan beri kendisi hakkında Baykal'ın bu tür çağrılar yaptığını söyledi.
''Biz muhalefet istedi ve arzu ediyor diye bir şey yapmayız'' diyen Unakıtan, kendilerine yetkiyi milletin verdiğini ifade etti.
Unakıtan, ''Başbakan'ın, Deniz Baykal'ın bir fikrine, önerisine ihtiyacı yoktur. Kendi kararını kendisi verir. Milletimizin verdiği yetkiye dayanarak işimize devam ediyoruz. Şu Türkiye'nin işleri ile uğraşacakları yerde, Maliye Bakanı'na kafayı takmışlar ama herhalde seçime kadar bu şarkıyı söyleyip duracaklar diye tahmin ediyorum'' diye konuştu.
MAL VARLIKLARININ AÇIKLANMASI
Bakan Unakıtan, bazı AK Parti'li milletvekillerinin mal varlığını açıkladığı hatırlatılarak, ''Siz de mal varlığınızı açıklayacak mısınız?' diye sorulması üzerine, ''Açıkladık biz mal varlığımızı...Yazdık, verdik hepsini. Gerekli makamlara da verdik. Mal varlığını açıklamak, illa size açıklamak mı?'' dedi.
''Mal varlığınızı açıklamaktan nasıl bir çekinceniz var?'' sorusuna Unakıtan, ''Benim hiç bir çekincem yoktur. Bana kanunlarda ne yükümlülük yüklemişlerse ben onu yerine getiririm'' cevabını verdi.Bir gazetecinin, ''Mehmet Kutman, açıklamasında, Ofer ile makamınızda yaptığınız görüşmelerde 'Galataport ve Tüpraş'ın gündeme gelmediğini, bazı enerji projelerinin gündeme geldiğini' söyledi. Bu doğru mu, spesifik olarak bir projeyi konuştunuz mu?'' sorusu üzerine Unakıtan, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen, ihalelere girmek isteyen herkesin gelip kendisinden bilgi aldığını söyledi.
Unakıtan, görüştüğü kişilerin, Türkiye'nin ekonomisini, özelleştirmedeki politikalarının ne olacağını sorduklarını; bu sorulara yanıt verdiğini söyledi. Bakan Unakıtan, ''Bu, benim makamımda da olur. Biz bazen sırf bunları anlatmak için yurtdışına gidiyoruz. Biz buralara çağırıp da onlarla görüşmeseydik, bu kadar fiyatları bulma imkanı olur muydu? Türk milletinin menfaatine en büyük özelleştirmeyi yaptık'' dedi.
|