Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılık oranının yüzde 72'ler seviyesinde olduğunu, yatırım için tedbir alınmaması halinde bu oranın yüzde 80'lere yükselebileceğini bildirdi.
Güler, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'nin 2004 yılında 87.8 milyon ton petrol eşdeğeri olarak gerçekleşen birincil enerji talebinin ancak yüzde 28'inin yerli kaynaklarla karşılandığını kaydetti. Güler, bu oranın, 2010 yılında yüzde 29'a, 2020 yılında
ise yüzde 32'ye ulaşmasının beklendiğini ifade etti.
Dışa bağımlılık oranının yüzde 72'ler seviyesinde olduğunu belirten Güler, üretim planlamasının gerektirdiği yatırımlar için tedbir alınmaması halinde bu oranın yüzde 80'lere yükselebileceğini kaydetti.
Bakan Güler, dışa bağımlılığı kabul edilebilir düzeylerde tutmak amacıyla, kömür ve hidrolik enerjiye önem verdiklerini ve elektrik üretiminin bu kaynaklardan sağlanmasına özen gösterildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Yerli kömür, hidrolik, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerine öncelik verilmektedir. Bu alanlarda yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Petrol arama ve üretim projelerinde yurtdışında ortaklıklar kurularak önemli mesafeler kat edilmiştir.
Elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının ve yerli enerji kaynaklarının kullanımını özendirmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 18 Mayıs 2005'de yürürlüğe girmiştir. Dünya Bankası tarafından Hazine Müsteşarlığı'na tahsis edilen 200 milyon dolar tutarındaki kredi, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla yatırımcılara kullandırılmaktadır.''