İran'ın doğalgazı kısması ile Sibirya soğuklarının üst üste çakışması üzerine doğalgaz planları alt-üst olan Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ yeniden alarma geçti.
İran'ındoğalgazı kısması ile Sibirya soğuklarının üst üste gelmesi üzerine Enerji Bakanlığı, halkı dondurmamak için elektrik üretiminde doğalgaz santrallerini frenledi; su ve kömüre ağırlık vermeye başladı. İran, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kışın en sert olduğu dönemde Türkiye'ye verdiği gazın miktarını düşürdü. İran'ın, taahhüt ettiği günlük 25 milyon metreküp yerine yalnızca 4 milyon metreküp doğalgaz vermesinin ardından BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı'nın hesapları ve projeksiyonları bir kez daha alt-üst oldu. İran'dan doğalgaz akışının düştüğü saatlerde Sibirya soğuklarının da kapıya dayanması, eldeki doğalgazın ısınma ve sanayide öncelikle olarak kullanımını zorunlu kıldı. BOTAŞ ile enerji KİT'lerinin üst düzey yöneticileri, önceki gün geceyarısı olağanüstü bir toplantı yaptı. Enerji Bakanlığı, elektrik üretiminde doğalgazdan doğan açığı su ve kömüre ağırlık vererek kapatmaya başladı. Bakanlık yetkilileri, enerjide 'can damarı' olarak bilinen Fırat Havzası'nda yer alan Atatürk, Keban ve Karakaya gibi dev hidroelektrik santrallerinde, üretimin artırılmasına bağlı olarak su seviyesinin de düştüğüne dikkat çekerek, "Şubat ve martta kar yağışına bağlı olarak seviyenin yükselmesini ümit ediyoruz" görüşünü dile getirdi.
İGDAŞ RAHATLATTI Bu arada İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi, Rusya'nın gazı sınırlayacağı açıklamalarının İstanbul'u etkilemediğini söyledi. İran gazıyla İstanbul'un ilgisi olmadığını belirten Tüfekçi, "Rusya'dan gelen gazda bir azaltma söz konusu değil. İstanbullu rahat olsun" diye konuştu.