Türk şirketleri dünya liginde üst sıralara tırmanıyor. İş Bankası ve Akbank'ın değerleri GM ve Ford'u geçti.
AB yolunda istikrarı yakalayan Türkiye'nin, şirketleri de değerlerini katlamaya başladı. İstanbul Borsası'nda işlem gören Akbank ve İş Bankası'nın borsa değerleri 20 milyar dolar sınırına yaklaşırken, GM, Ford, Volkswagen, Xerox gibi dünya devlerini geride bıraktı.
Dünya liginde sınıf atladık
İş Bankası ve Akbank'ın piyasa değerleri 20 milyar dolara yaklaştı. Değerini katlayan iki şirket Ford, General Motors gibi dünya devi şirketleri geride bıraktı. 5 yıl önce ağır bir krizi atlatan bankacılık sektörü, Türk şirketlerinin dünya liginde sınıf atlamasını sağladı.
Türkiye, değerini katladığı gibi Türk şirketleri de dünya devlerini geride bırakmaya başladı. İş Bankası ve Akbank'ın piyasa değerleri 20 milyar dolara yaklaştı. Türkiye'nin en büyük kurumlarından olan iki banka ulaştıkları değerlerle Commerzbank, Ford Motor, Xerox, Volkswagen ve General Motors gibi dünya devlerini solladı. Bugün İş Bankası'nın piyasa değeri 19.1 milyar doları aşıyor. Borsanın en değerli şirketlerinden Akbank ise değeri 17.4 milyar doları geçti. Dünyaca ünlü Forbes Dergisi'nde ulaştıkları değer ile iki banka bu yıl üst sıralara çıkacak. 19 milyar dolar değeri olan Fransız telefon devi Alcatel, 18.7 milyar dolar değeri olan Alman Commerzbank, İş Bankası'nın gerisinde kalacak. Akbank da 16 milyar dolar değeri olan ABD'li Ford Motor'u, 17 milyar dolar değeri olan Alman Volkswagen'i ve son yılarda zor günler geçiren, değeri 11.5 milyar dolara kadar inen General Motors'u ardında bırakacak. Daha benzer bir çok şirket 2006'daki şirket sıralamalarında İş Bankası ve Akbank'ın ardında kalacak.
DEĞERİ 3-4 KAT ARTTI Avrupa Birliği yolunda istikrarı yakalayan Türkiye'de ekonomide yaşanan düzelme gerek özelleştirme kapsamındaki gerekse özel sektörün elindeki şirketlerin değerini katladı. 4 yıl önce ağır bir bankacılık krizi atlatan Türkiye'de bugün iki bankanın piyasa değerleri yabancı şirketlerle yarışır hale geldi. Gelişmekte olan ülkeler arasında AB etkisiyle hızla yıldızı parlayan Türkiye'de en hızlı büyüme bankacılık sektöründe yaşandı. 2000 yılında değeri 18 milyar doları aşan Turkcell, devlerle boy ölçüşür hale gelmişti. Sene 2006'ya gelindiğinde ise bu kez bankacılık sektörü ipi göğüsledi. Türk ekonomisinin lokomotifi haline gelen bankalar dünya arenasında isimlerini duyurmaya başladı. Bu başarıyı gören yabancı devler de son yıllarda Türk bankalarını satın almak için peşpeşe sektördeki bankaların kapısını çalmaya başladı.
2 YILDA DEĞİŞİM HIZLANDI Nitekim buna bağlı olarak GE Consumer FinanceGaranti Bankası'na ortak oldu. Fortis, Dışbank'ı satın aldı. BNP Paribas'nın TEB'e ortak olurken, İtalyan Unicridito Koçbank'a ortak oldu. Rabobank, Şekerbank'ı satın aldı. Bu satın alma ve ortaklıklarla da bankacılık sisteminde yabancı payı yüzde 16'yı aştı. Özellikle son 2 yılda İş Bankası ve Akbank'ın piyasa değerleri 3-4 kat arttı. Tıpkı iki banka gibi Türk şirketlerinin bir çoğu değerlerini bu dönemde artırdı. 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından Türkiye'de tek parti iktidarının gücü ekonomiden siyasete her alanda istikrarı getirdi. 3 yıl önce 240 milyar doları zor bulan milli gelir bugün 300 milyar doları aştı.
DEĞERİ 160 MİLYAR DOLAR İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki şirketlerin 3 yıl önce değeri 50 milyar doları dahi bulmazken bugün tüm şirketlerin değeri 160 milyar dolara ulaştı. Bankacılık sisteminin aktif büyüklüğü 150 milyar dolardan 250 milyar dolara dayandı. İstikrarın ilk etkisi Türk bankacılık sektörüne yabancı girişi ile görüldü. Ardından hızla değer kazanan bankalar dünyada benzerine çok az rastlanan bir büyüme ile karşı karşıya kaldı. İşte bu büyüme potansiyeli önceki gün Yatırım Bankası Morgan Stanley'in raporuna da yansıdı.
MS: BANKALAR HÂLÂ UCUZ Morgan Stanley, "Türk bankaları hâlâ çok ucuz" yorumu yaptı. Banka, Türkiye'deki bireysel müşteri pazarındaki büyüme beklentileri doğrultusunda yabancı bankaların Türkiye'ye ilgisinin daha da artacağına ve sistemdeki büyümenin ipotekli konut finansmanı sistemi olan mortgage ile daha da perçinleneceğine işaret etti.