Gelir vergisinde yeni oranlar ve dilimler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine geliyor.
Mali yılın başlamasından bu yana 17 gün geçmesine karşın, yeni gelir vergisi tarifesinin yasalaşmaması, özellikle ücretli kesimde sıkıntı yarattı. Ücretlerini 1 Ocak'ta alan işçiler ile 15 Ocak'ta alan devlet memurları, sözleşmeliler ve kamu işçilerinin ücret ve maaşları, geçen yılki gelir vergisi tarifesi üzerinden hesaplandı. Özel sektörde, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olacak olan yeni vergi tarifesinin henüz yasalaşmaması nedeniyle
Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, gelir vergisinde yeni tarifenin kısa sürede TBMM'de yasalaşacağını bildirdi. Alınan bilgiye göre yeni gelir vergisi tarifesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Özel Tüketim Vergisi Kanun Tasarısının görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle tasarıya eklenecek. Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren önergeyle, yeni vergi dilimleri ve oranları Gelir Vergisi Kanunu'ndaki yerini alacak.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tarifeye ilişkin çalışmasını, önerge hazırlığı için Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına da sundu.
Hükümet, yeni sistem ile gelir vergisinde ikili tarifeden tek tarifeye geçecek. Halen ücretliler için yüzde 15-20-25-30-35, diğer gelir vergisi mükellefleri için de yüzde 20-25-30-35-40 olarak uygulanan ikili tarife, yerini 4 oranlı tek tarifeye bırakacak.
Yeni tarifede vergi oranları, yüzde 15'den başlayacak ve yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 olarak düzenlenecek.
YENİ VERGİ DİLİMLERİ
Halen 6 bin 600 YTL olan gelir vergisindeki ilk dilim, yeni tarifede 7 bin YTL'ye yükselecek. Böylece, bu yıl 7 bin YTL'ye kadar olan gelirler, yüzde 15'lik vergiye tabi olacak.
Yeni tarife ile 7 bin ile 16 bin YTL arasındaki gelirlere yüzde 20, 16 bin ile 40 bin YTL arasındaki gelirlere yüzde 27, 40 bin YTL'nin üzerindeki gelirlere de yüzde 35 vergi uygulanacak. ÇALIŞANLARIN VERGİ İADESİ
Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilisi, çalışanların vergi iadesi sisteminde şu aşamada bir değişikliğin gündemlerinde bulunmadığını da söyledi.
Emeklilerin vergi iadesi kapsamında bu yıldan itibaren fatura-fiş toplamayacağını, kendilerine her ay ücretlerinin yüzde 4'ü oranında ek ödeme yapılacağını hatırlatan Maliye yetkilisi, buna ilişkin çalışmanın da bir önergeye dönüştürülmek üzere Meclis'e gönderildiğini ifade etti.
Maliye yetkilisi, ''çalışanlarda ise şu aşamada bir sistem değişikliği düşünülmüyor. Basında yer alan fişlerde kazı-kazan uygulaması, tamamen vatandaşın alış veriş sırasında fatura-fiş almasını teşvik etmeye dönük bir arayış olarak değerlendirilmeli. Bunların, çalışanların vergi iadesiyle ilgili doğrudan bir ilgisi yok'' diye konuştu.