|
|
Van'da itlaf yetersiz
Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, kuş gribi ile mücadele kapsamında Van'ın diğer illere oranla çok daha fazla mesafe kat ettiğini belirterek, ''İtlaf çalışmalarına ilimizden 15 gün önce başlayanlar, Van'ın yarısı kadar kanatlı hayvan itlafı yapamamışlar'' dedi.
Van Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda Vali Tanılır'ın başkanlığında kuş gribiyle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum amirleri, din görevlileri ve muhtarlar katıldı.
Toplantıda,
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ve Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Arif Sivri tarafından kuş gribi hastalığının insanlar ve hayvanlar açısından taşıdığı riskler ve alınacak önlemler anlatıldı.
Açıklamada, Vali Tanılır'ın da toplantıda kuş gribiyle ilgili alınan önlemleri ve yapılan çalışmaları değerlendirdiği bildirildi.Açıklamaya göre, Vali Tanılır, kuş gribiyle mücadelede çok ciddi çalışmalar yapıldığını, bütün kamu kuruluşlarının görevlerini bayram tatili olmasına rağmen büyük bir fedakarlık ve özveriyle sürdürdüğünü bildirdi.
Bu çalışmaların başarılı olmasının sadece kamu görevlileriyle mümkün olamayacağına dikkati çeken Tanılır, şunları kaydetti:
''Başarımız, bu işin topluma mal edilmesine bağlıdır. Sizlerin ve vatandaşlarımızın sahip çıkması durumunda biz başarılı olabiliriz. Aksi takdirde bu işle mücadelemiz hem çok büyük zaman alacak, hem de maliyetli olacaktır. Bu mücadeleyi en kısa sürede ve en etkili yöntemlerle yapmak istiyoruz. Bugüne kadar aldığımız mesafeye baktığımız zaman, diğer illere oranla çok önemli bir mesafe kat etmiş durumdayız. İtlaf çalışmalarına ilimizden 15 gün önce başlayanlar Van'ın yarısı kadar kanatlı hayvan itlafı yapamamışlar. Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı da Van'ı dikkatle izliyor.''
''VAN, GÖÇMEN KUŞLARIN GEÇİŞ NOKTASI''
Van Gölü havzasının kuş gribi açısından Türkiye'nin ve dünyanın riskli alanlarından biri olduğunu, bunun da havzanın göçmen kuşların güzergahında bulunmasından kaynaklandığını belirten Tanılır, bu kuşların geçiş noktalarını değiştirmelerinin mümkün olmadığını, bölge halkının da bunu bir gerçek olarak kabul etmesi gerektiğini kaydetti.
Tanılır, kuş gribi ile mücadelede kesin çözümün, kanatlı kümes hayvanlarının itlafına bağlı olduğunu, Çin'de görülen bu hastalık sonrasında 100 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiğini, Van'daki itlaf çalışmalarını da bir zorunluluk olarak gördüklerini bildirdi.
RUHSATLI İŞLETMELERİN ÜRÜNLERİ TÜKETİLEBİLİR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ruhsat alarak bütün hijyen şartlarına uyan kapalı tavuk işletmelerinde üretilen ürünlerin (etlerin) ve yumurtaların bir risk taşımadığına dikkati çeken Tanılır, bu ürünlerin tüketilmesinde de herhangi bir sakınca olmadığını belirtti.
Tanılır, ambalajlı ve markalı olan, üzerinde sağlıkla ilgili bilgilerin bulunduğu ürünlerin veteriner hekim raporuyla taşınabileceğini, alınabileceğini ve tüketilebileceğini bildirdi.
(AA)
|