|
|
|
|
|
|
Bucak yeniden yargılanacak
İstanbul İkinci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın DYP Şanlıurfa eski milletvekili Sedat Bucak, hakkında verdiği beraatın bozulması yönündeki karara uydu.
Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesi, Sedat Bucak hakkında Susurluk davası kapsamında 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçlamasıyla verilen beraat kararını esastan bozmuştu.
İstanbul İkinci Ağır Ceza Mahkemesi de, Yargıtay'ın ilamına uyulması yönünde karar verdi. Bu durumda, Sedat Bucak Susurluk davasında yeniden yargılanacak.
Yargıtay'ın Sedat Bucak'a Susurluk davasında
verilen beraat kararını bozma gerekçesinde, sanıkların biraraya gelmesinin tesadüf olmadığı belirtilmişti.
Gerekçeli kararda, ''Korkut Eken, İbrahim Şahin, Sami Hoştan ve Haluk Kırcı'nın Siverek'te sanık Sedat Bucak ve yakınları tarafından ağırlandıkları dosyadaki bilgi ve belgeler ile sabit olup, olağan yaşam koşulları içinde biraraya gelmeleri ve tanışmaları dahi olanaksız olan tüm bu kişiler ile sanık Bucak arasındaki ilişkiler ağının yasal bir zeminde gerçekleşip, resmi bir takım gerekçelerden kaynaklandığını, rastlantısal ve meşru olduğunu kabul etmek mümkün değildir'' denilmişti.
Kararda, Sedat Bucak'ın, 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçundan mahkum olan ve haklarındaki mahkumiyet kararları kesinleşen diğer sanıklar ile birlikte aynı teşekkül içinde yer aldığı ve konumu itibariyle yönetici durumunda bulunduğunun gözetilmesi gerektiği de vurgulanmıştı. Sedat Bucak kimdir?
1960'ta Siverek'te doğdu. Endüstri Meslek Lisesi mezunu. 19, 20 ve 21'nci dönem DYP Şanlıurfa Milletvekili. Evli ve 3 çocuk babası. Kendisiyle aynı adı taşıyan "Bucak Aşireti"nin reisi olan Sedat Bucak'a bağlı 89'u geçici ve 345'i gönüllü olmak üzere toplam 434 resmi korucusu bulunduğu iddia ediliyor.
Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener geçici köy korucularının ayda 1.2 milyar lira ödenek ayrıldığını ifade etti. Bucak, Söylemez Kardeşler'le olan çatışmasında da bazı polis şefleriyle birlikte komplo düzenlemekle suçlandı. 1978'den itibaren adını duyurmaya başlayan kanlı terör örgütü PKK, Bucak'ın aşiretinin bulunduğu Siverek dolaylarında eylemlere başladı. Bucaklar tarafından giydikleri ayakkabılar nedeniyle, "Mekaplılar" diye adlandırılan PKK'lı teröristler ile aşiret mensupları arasında 18 Mart 1980'de Urfa'da çatışma çıktı. 4 kişi öldü.
Susurluk
İstanbul Hilton Oteli'nde Abdullah Çatlı'yla buluştuktan sonra İzmir'e gidip, Hüseyin Kocadağ ile birlikte Susurluk yakınlarında trafik kazası geçirdi. Bu kazadan sonra ortaya çıkan skandallar zinciri "Susurluk" olarak anılır.
Bucak, kazadan yaralı olarak kurtuldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alınan Bucak, olaydan 12 gün sonra bir gece yarısı hastaneden taburcu edildi. Uzun süre basınla görüşmeyen Bucak, ilk yaptığı açıklamada arabada bulunan silahların kendisine ve adamlarına ait olduğunu söyledi.
Bucak, Kocadağ'ın Çatlı'yı gerçek kimliğiyle tanımadığını söyleyerek hakkındaki iddialara karşılık "Bana yargısız infaz yapılmak isteniyor" dedi. Bucak, Gözcü Gazetesi, HBB Televizyonu ve Sabah Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarla çelişkiye düştü. Abdullah Çatlı ile olan ilişkisi ve Ömer Lütfü Topal cinayetine karışan özel timci korumaları nedeniyle suçlandı.
Sedat Bucak; Kocadağ ve Çatlı'nın kimliğini bilmediğini, silahların kendisine ait olduğunu, ancak susturucular hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Hakkında görevi kötüye kullanmak, cürüm işlemek için çete oluşturmak ve kanun kaçağını gizlemek suçlamalarıyla soruşturma açılması isteğiyle İstanbul DGM tarafından fezleke düzenlendi.
Dokunulmazlığı kaldırılan Sedat Bucak, 14 Ocak 1998'de İstanbul DGM'ye gelerek savcılığa 5.5 saat süreyle ifade verdi. Soruşturma sırasında Bucak'a 1 koruma verilmesinin uygun görülmesine rağmen, 6 koruma birden aldığı ve Bucak'ın korumaların tayin edildiği tarihten 1 gün sonra 7 Ağustos 1996'da talepte bulunduğu ortaya çıktı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|