|
|
|
|
|
|
Yabancı basın da tahliyeyi takip etti
Mehmet Ali Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca'nın da aralarında bulunduğu bir grup ile çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu, tahliye işlemini takip etti.
Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca, tahliye öncesinde Kartal H Tipi Cezaevi'nin önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Mehmet Ali Ağca hapse girdikten sonra ailesinden kimleri kaybetti?'' şeklindeki soru üzerine Adnan Ağca, ''Allah'a şükür kimseyi kaybetmedi. Sabırla bugünlere geldik'' dedi. Mehmet Ali Ağca ile en son geçen hafta Cuma günü görüştüğünü anlatan Adnan Ağca, bir gazetecinin, ''Size ne dedi?'' şeklindeki sorusunu ''Mutlu olduğunu söylüyordu. Bunun bir demokrasi ve kültür mücadelesi olduğunu söylüyordu. Bu mücadelenin devam edeceğini
söylüyordu'' diye cevapladı.
''Mehmet Ali Ağca tahliye oluyor. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?'' sorusu üzerine de Adnan Ağca, ''Kendimi mutlu hissediyorum. Türk devletine, Türk milletine sonsuz teşekkür ediyorum'' dedi. ''Mehmet Ali Ağca'nın askerlik sorunu konusunda ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna da Adnan Ağca, ''Mehmet Ali Ağca da Türk milleti için askerlik yapacak. Bu Hakkari olur, Şırnak olur, Türkiye'nin neresi olursa olsun fark etmez'' şeklinde konuştu.
''GÜVENLİKLE İLGİLİ HİÇBİR ENDİŞEMİZ YOK'' ''Ağca'nın güvenliği ile ilgili bir endişeniz var mı?'' şeklindeki soru üzerine de Adnan Ağca, ''Güvenlikle ilgili hiçbir endişemiz yoktur. Olacağını da sanmıyorum'' yanıtını verdi. Ağca, bir başka soru üzerine de ''İtalyan hükümeti ve Vatikan o görevi orada yerine getirdi. Burada Ağca'yı Türk milleti korur'' dedi. Malta Havayollarına ait Boeing tipi yolcu uçağını 9 Haziran 1997'de Malta-İstanbul seferi yaparken bir başka kişi ile Köln'e kaçıran ve 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Nusret Akmercan da, cezaevinin önüne geldi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Akmercan, şunları söyledi: ''Mehmet Ali Ağca'yı görmek için ve kendisine destek olmak amacıyla buradayım. Daha önceden 1997 yılında kendisine destek vermek, serbest bırakılması veya Türkiye'ye iade edilmesi için uçak kaçırmıştık. Uçağı Malta Adası'ndan Almanya'ya kaçırmıştık. Başarılı bir eylem yaptık o zaman. Kendisi için elimizden ne gelirse her zaman yaparız ve yapmaya da hazırız. Biz onun kardeşleriyiz. Tahliye olacağı için çok mutluyum. Ben Avrupa'da bile kendisi için gerekirse 50 yıl yatacağımı herkese söylemiştim. 'Kendisi için ölürüm' dedim. Çocukluğumdan beri onun hayranıyım. Onun aşığıyım. Kendisini geçmişi ile artık yargılamamak lazım. Çünkü cezasını yeterince çekti. Koca bir ömür gitti. Bence herkesin artık onu kucaklaması lazım.''
Ağca ile mektuplaştığını söyleyen Akmercan, basın mensuplarının ''Mektuplarda size ne yazıyor?'' sorusuna, ''Kendisi çok müthiş ve akıllı bir insan. O olaydan dolayı benim adıma çok üzüldüğünü, genç bir hayatın cezaevlerinde çürümemesi gerektiğini, daha iyi şeylerin yapılması, topluma, insanlara faydalı şeyler yapılması gerektiğinden bahsediyordu'' yanıtını verdi.
Uçak kaçırma eylemine ilişkin bir başka soru üzerine de Akmercan, ''Uçakta çok güzel şeyler oldu. Bütün insanlar bizi sevdi. Biz orada insanlığımızı gösterdik. O eylemde biz teslim olduk'' dedi. Daha sonra 5 yıl 9 ay hapis cezası aldığını dile getiren Akmercan, Köln'de bir süre cezaevinde yattıktan sonra Türkiye'ye iade edildiğini, burada da 1 yıl daha cezaevinde yatıp cezasını tamamlayarak serbest kaldığını söyledi.
TAHLİYEYE YOĞUN İLGİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Bu arada, Ağca'nın tahliyesi nedeniyle yerli ve yabancı basın kuruluşlarından çok sayıda gazeteci, Kartal H Tipi Cezaevi önüne geldi. Çevik Kuvvet polisi, sabah saatlerinde cezaevi önünde barikat kurdu. Ayrıca çok sayıda polis, cezaevinin çevresinde güvenlik önlemi aldı. Ağca'yı karşılamaya gelenlerden bazılarının elinde sarı ve kırmızı renkli karanfiller olduğu görüldü.
|
|
|
|
|
|
|
|
|