|
|
|
|
|
|
Engelleri aşıp sahneye adım attılar
Trabzonlu gençler tarafından oluşturulan "Limitsizsiniz" projesi kapsamında işitme engelli 20 lise öğrencisi bir tiyatro oyunu sahneliyor. "Hayata Artı" gençlik fonu kapsamında gerçekleştirilen proje, engelli gençlerin sosyal hayata katılımını hedefliyor.
Trabzon'da bir tiyatro salonu... Sahnede işitme engelli 20 lise öğrencisi... Onlar ne duyabiliyor, ne de konuşabiliyor. Ama 500 kişinin karşısında, tıpkı profesyonel çocuk oyuncular gibi hareketleri ve mimikleri ile rol yapıyorlar, perde kalktığı zaman sanki onların da engelleri ortadan kalkıyor... Oyuncular duymadığı için oyunda hiç müzik yok sadece fonda duyulan deniz sesi eşlik ediyor gençlere... Trabzonlu gençler tarafından oluşturulan "Limitsizsiniz" projesi kapsamında, üç ay boyunca profesyonel tiyatroculardan drama eğitimi alarak, sahneye adım atan beşi kız 20 işitme engelli lise öğrencisi, 40 dakikalık oyunlarını böyle bir atmosferde sahneliyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca - Cola Türkiye tarafından oluşturulan, Habitat ve Gündem 21 Gençlik Derneği ile yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Fonu kapsamında gerçekleştirilen proje, engelli gençleri sosyal hayata kazandırmayı hedefliyor. Proje "Hayata Artı" gençlik fonundan 11 bin dolar katkı sağlıyor.
ÖYKÜ KARADENİZ Geçtiğimiz gün Trabzon'da ilk kez sahne alan gençler, Trabzon'un ardından Rize ve Ordu'ya turneye gidecek ve okullarda sahne alacak. Oyunlardan elde edilecek gelir ise işitme engelli gençlere verilecek. İşitme engelli bir gencin toplumdan dışlanması ile başından geçen olayların anlatıldığı "Denizi Getiren" isimli oyunda, tüm öykü replikler olmaksızın, mimik ve jestlerle anlatılıyor. Öykü bir balıkçı köyünde geçiyor. Karadeniz'in dokusunun işlendiği öyküsü ile dikkat çeken oyun, gerek kostümleri gerekse oyun boyunca fonda duyulan deniz sesiyle de Karadeniz'i anlatıyor. Sessiz gemi isimli kayığa binerek balığa çıkan gençler, yeri geldiğinde deniz oluyor, yeri geldiğinde balıkçı. Oyunun sonunda ise gençler horon teperek veda ediyor izleyicilere...
MİMİK KULLANIYORLAR İşitme engelli gençlerin pek çoğu bu oyundan sonra da tiyatroya devam etmek istiyor. Üç aydır hem evlerinde hem de provalarda büyük bir azimle çalışan gençler, artık mimiklerini kullanabildiklerini ve kendilerini daha kolay ifade edebildiklerini anlatıyorlar el kol hareketleriyle... Başrolü oynayan Kahraman Deniz, şöyle ifade ediyor duygularını: "Ben oyunda da işitme engelli birini canlandırıyorum. Ama çevresi tarafından dışlanan bir genç. Bunlar zaman zaman bizim gibi engellilerin başına geliyor. Tiyatroyu çok seviyorum. Provalarda yüz hareketlerimi kontrol etmeyi öğrendim. Ailemde beni destekliyor." Kızı Ayşegül Aksuoğlu'nu sahnede görmekten gurur duyduğunu gözleri dolarak anlatan anne Gönül Aksuoğlu ise şunları söylüyor: "Ayşegül'ün her zaman böyle bir isteği olmuştur. Bazen evde aynanın karşısına geçip kendine birşeyler yapmaya çalışırdı. Şimdi kızım sahneye çıkıyor ve onlarca kişi onu izliyor." İki genç tiyatro sanatçısı Zeynep Ekin Öner ve Sinem Şahin tarafından yazılan oyunun en önemli özelliği, işitme engelli gençlerin özel durumları, istek ve ihtiyaçları gözetilerek yazılmış olması. Daha önce pek çok tiyatro çalışmasında görev aldığını belirten Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu ve Trabzon Devlet Tiyatrosu stajyer sanatçısı Sinem Şahin, "Bu teklif bana geldiğinde önce çok korkmuştum çünkü daha önce hiçbir işitme engelli kişiyle iletişimim olmamıştı. Ama işin içine girdikten sonra benim gözümdeki bütün engeller de ortadan kalktı" diyor.
"İŞARET DİLİNİ ÖĞRENDİK" Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü mezunu ve Trabzon Devlet Tiyatrosu stajyer sanatçısı Zeynep Ekin Öner ise "Aslında biz hayata artı katarken birbirimize de artı kattık. Çalışmalar sırasında onlar grupla çalışma bilincini, biz ise işaret dilini konuşmayı öğrendik. Çalışmalara sırasında hiç zorlanmadık. 'Limitsizsiniz' projesinde görev alan üniversite öğrencisi arkadaşlarımız da bize çok destek oldu" diye konuşuyor.
SEDA ÇAKIR
|
|
|
|
|
|
|
|
|