Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
4 kişilik * 1 adet sarı pancar * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet soğan * 1 çorba kaşığı salça * 1 çay bardağı yeşil mercimek (haşlanmış) * 1 çay bardağı nohut (haşlanmış) * Tuz (arzu edilen miktarda) * 1 adet limonun suyu * 3 diş sarmısak * 1 çorba kaşığı kuru nane Ekşili pancar Isıtılmış yağda soğanı sararıncaya ve yumuşayıncaya kadar soteleyin. Pancarı ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Salçayı katıp, iyice karıştırın. Pancarlı karışıma mercimek, nohut, tuz ve üzerlerine çıkacak kadar su ilave edip karıştırın ve kısık ateşte pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyunu ekleyip, karıştırın ve 1-2 dakika daha pişirin. Sarmısak ve kuru naneyi birlikte dövün. Pişen yemeğin üzerine sarmısaklı nane serperek servis yapın.
Tahinli marul 4 kişilik * 1 adet kıvırcık marul (iri doğranmış) * 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 su bardağı tahin * 2 çorba kaşığı yoğurt * 3 çorba kaşığı su * 4 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 1/2 adet limonun suyu * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, sumak ve pul kırmızıbiber (arzu edilen miktarda) Marul, maydanoz ve tuzu harmanlayın. Tahin, yoğurt, su, sarmısak ve limon suyunu iyice çırpın ve marulların üzerine gezdirip, harmanlayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin, sumak ve pul kırmızıbiber serperek servis yapın.
Biberli ekmek 12 adet * 2 adet ekmek hamuru * 1/2 kg. pul biber * 2 su bardağı su (kaynar) * 1 su bardağı zeytinyağı * 2 adet soğan (ince kıyılmış) * 4 adet domates (rendelenmiş) * Tuz (arzu edilen miktarda) * 4 çorba kaşığı susam Pul bibere kaynar suyu ilave edip bir gece dinlendirin ve süzün. Pul biber, zeytinyağının yarısı, soğan ve domatesi harmanlayın. Ekmek hamurunu 12 parçaya bölün, her birini zeytinyağı ile yağlayıp, 1-2 kez yoğurun. Hamurların üzerine parmak uçlarınızla bastırarak 10 cm. çapında hamurlar yapın ve yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. Hamurların üzerine biberli harç sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
|