Sağlık Bakanlığından uyarı
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlıkların sağlıklı bir şekilde kesilmesi ve etlerinin tüketilmesi konularında uyardı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda insanlarla hayvanların temasının arttığına dikkat çekilerek, kurban kesimlerinde uygulanması gereken kontrol ve hijyen kurallarının halk sağlığı açısından çok önemli olduğu belirtildi.
Açıklamada, ''Menşe-i Şahadetname''nin, hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçtikleri ve sağlıklı
olduklarını gösteren bir belge olduğu ifade edilerek, Menşe-i Şahadetnamesi ve sağlık raporu olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiği vurgulandı.
Büyükbaş hayvanlarda 'kulak küpesine' dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunulan açıklamaya göre, kurban kesimleri, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde ve mutlaka ehil kişiler tarafındanyapılmalı. Hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi ile etin nakli, korunması, pişirilmesi ve tüketime sunulmasıaşamalarında hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli. Hayvanın kesimi esnasında, insan sağlığına zararlı olabileceği belirlenen etleri veya yenilebilir organları kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmeli.
ÇİĞ YADA AZ PİŞMİŞ ETLERİN TÜKETİMİ
Açıklamada, kesilen etlerin 'çiğ veya az pişmiş' olarak tüketilmesinin, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaşmasına sebep olabileceği vurgulandı. Bu hastalıkların, hamile bayanlarda düşüklere yol açan 'toksoplazmozis' ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren, iş gücünü çok olumsuz etkileyen sığır tenyasından kaynaklandığı belirtildi.
Etlerin korunması ve saklanmasının da insan sağlığı açısından önemtaşıdığına işaret edilen açıklamada, hemen tüketilmeyecek etlerin derin donduruculara konulması veya kavurma yapılarak muhafaza edilmesi, sakatat ve etlerin de aynı kaplara konularak saklanmaması öneriliyor.
'KESİM YAPILACAK YERLER, DEZENFEKTE EDİLMELİ'
Kesim yapılacak yerlerin, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olması gerektiği belirtilen açıklamada,şu uyarılarda bulunuldu:
''Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı. Ete temas eden bıçakve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler kişisel temizliklerine özen göstermeli.
Kurban kesim yerlerinde, kesim işinde kullanılan malzeme ve ekipmanın temizliği ile kesim görevlilerinin kişisel temizliklerini yapabilecekleri ortamlar hazırlanmalı. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe muhteviyatı gibi atıklar, çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usulüne uygun olarak bertaraf edilmeli.
Öte yandan, hayvanlara ait her ürün ve atığın, ülke açısından ekonomik değere sahip olduğu bildirilen açıklamada, kesimlerin bu ürünlerin toplanabileceği ve değerlendirilebileceği alanlarda yapılması gerektiği belirtildi.
|