Özel okullar sınavı OKS ile birleşti
Türkiye Özel Okullar Derneği Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal, özel okullar sınavının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ile birleştirildiğini, ancak başvuru ve yerleştirmenin ayrı yapılacağını bildirdi.
MEB'in, fen, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri ile bazı meslek liselerine ve diğer bakanlıklara bağlı liselere öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlediği OKS'ye, özel okullar sınavı da dahil edildi.
Sınavın birleştirilmesine ilişkin duyuru, derneğin internet sitesinden de yapıldı.
Dal yaptığı açıklamada, 15 yıldan bu yana özel okullara yerleştirilecek öğrenciler için sınavı düzenlediklerini belirterek, ancak bu yıl özel okullar sınavının, başvurular ve yerleştirme hariç OKS ile birleştirildiğini belirtti. Birleştirme ile ilgili işlemlerin 23 Aralık 2005'de netleştiğini bildiren Dal, özel okullar sınavının birleştirildiği OKS'nin 11 Haziran 2006 yapılacağını anımsattı.
Özel okullar sınavı için başvuruların, OKS'nin başvuru tarihi olan 30 Ocak-28 Şubat 2006 tarihleri arasında alınacağını kaydeden Dal, şu bilgileri verdi:
''OKS'nin başvuruları internet üzerinden yapılıyor. Bizim sınav kılavuzu ayrı olacak ve internet üzerinden değil, yine sınav kılavuzu ve başvuru belgeleriyle yapılacak. OKS'ye başvurunun yapılacağı internet sitesinde özel okullar için başvurmak isteyenlerle ilgili de bir açıklama, özel okulların listesi ve sınav kılavuzlarının nerelerden alınabileceği yer alacak. Öğrenciler hem OKS'ye hem de özel okullara başvurabilecek.''
''ÖZEL OKULLARA AYRI PUANLA GİRİLECEK''
Yerleştirmenin de ayrı yapılacağını ifade eden Dal, özel okullara girmek isteyen öğrencilerin puanlarının OKS'den ayrı bir katsayıyla hesaplanacağını, böylece özel okullara ayrı bir puanla yerleştirme yapılacağını belirtti.
Dal, OKS'de öğrencilerin sınavdan sonra tercih yaptıklarını, kendilerinin bundan farklı olarak okul tercihlerini başvuru sırasında alacaklarını bildirdi.
''ELMAYLA ARMUDU AYNI SEPETE KOYMAYA BENZİYOR''
Sınavların birleştirilmesinin özel okullar için sıkıntı yaratacağını, sınavların birleştirilmesini istemediklerini söyleyen Dal, bunu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e de ilettiklerini ifade etti.
Dal, şöyle konuştu: ''Ancak Bakan Bey'in sınav stresinin azaltılması için tek sınav yapılması isteği vardı. Biz de yerleştirme ve başvurular sırasında yaşanacak sıkıntıları anlattık ve Bakanlığın bu sıkıntıları merkezden çözmesinin mümkün olmadığını anlattık.
Anadolu lisesine gitmek diye bir trend oluşmuş. Anadolu liseleri dolmadan da özel okullara öğrenci gelmiyor. Başvuru ve yerleştirme sürecinde özel okullar ile Anadolu liselerinin aynı listede bulunmasından ciddi sıkıntı çekeceğimizi kendilerine ilettik. Neden, çünkü biri paralı, diğeri parasız. Biri sıfır lira, öteki 10 lira. Bu, elmayla armudu aynı sepete koymaya benziyor.''
''BİZİM EKONOMİK OLARAK BAĞIMLILIĞIMIZ AYRI''
''Biz, Anadolu liseleri gibi 'öğrenci gelse de olur, gelmese de olur' diyemeyiz'' değerlendirmesini de yapan Dal, şöyle devam etti:
''Bizim ekonomik olarak bağımlılığımız ayrı. Özel fen liseleri senelerdir OKS ile öğrenci alıyor ve bunların ciddi kontenjan problemi var. Her yıl OKS'ye ortalama 750 bin öğrenci başvuruyor. Geçen yıl sınavla öğrenci alan özel okul sayısı 96 idi ve yaklaşık 32 bin başvuru yapıldı. Bu yıl 40-50 bin başvuru bekliyoruz. Biz, gerçekten özel okulları tercih edenlerle muhatap olmak istiyoruz.
Bütün bu nedenlerle özel okulların kontenjanlarını dolduracak şekilde esnek bir kayıt takvimi oluşturmak istediğimizi dile getirdik.Sayın Bakan da 'Sizin yerleştirmenize, başvurunuza karışmıyoruz. Sınav tek olsun' dedi.''
TEK SINAV
Öte yandan, Özel Okullar Sınavı'nın OKS ile birleştirilmesiyle, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği tüm sınavlar ''tek sınav'' altında toplanmış oldu.
MEB, 2004 yılında da Polis Koleji Adaylık Tespiti Sınavı ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk için başvuran 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı sınavı birleştirmişti.
(AA)
|