kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Çocuklar niçin küfür eder?
Küfürü Engelleme

Çocuklar niçin küfür eder?

- "Bizim evde hiç küfür edilmez. Bu çocuk nereden öğrendi bilmiyorum..."
- "Devamlı kötü kelimeler kullanıyor, ne yaparsak yapalım engelleyemiyoruz..."
- "Okulda arkadaşlarına küfür ediyormuş,şikayet geldi, ne yapacağımızı bilemiyoruz..."
Ailelerden, bu yakınmalar sık sık gelir. Yanıtı bulunamayan birinci soru çocukların niçin küfür ettiğidir. İkincisi ise nasıl durdurulacakları... Ceza, kızma, küsme her şey denenir. Oysa, bir anlamda çözüm de nedeni bulmaktadır.

NASIL ÖĞRENİYORLAR?
Yaptığınız, söylediğiniz ya da yapıldığında beğendiğinizi belirttiğiniz her davranışın çocuklar için önemli olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız henüz çocuk yetiştirmekte zorlanıyorsunuz, demektir. Yemek yiyorsunuz ve eşinizle şakalaşırken ona su sıçrattınız. Eğer masada küçük bir çocuğunuz varsa, sizin davranışlarınızdan ve gülüşlerinizden çıkaracağı tek sonuç vardır. Ben de su atmalıyım, çünkü bu onları mutlu ediyor. Sonra suyu üstünüze boşalttığında niçin bu kadar sinirlendiğinizi anlaması zordur. Aynı şey sözcükler için de geçerlidir. Siz erişkinsiniz ya bazı kötü sözleri kızınca kullanma hakkınız vardır. Ama sizden duyduklarını tekrarlayan ufaklığın hiç şansı yoktur. Oysa onlar birer kayıt makinesi ve aynadırlar. Tamam, siz çok dikkatlisiniz ve hiç kötü söz kullanmıyorsunuz. Bir gün çocuğunuz küfür sayılan bir kelimeyi söyledi. Anlamını bilip bilmediğini kontrol etmekte yarar var. Büyük olasılıkla bilmiyordur. Sadece televizyonda, bir filmde, hatta bir şarkının sözünde duymuştur. Belki kızıldığında söylendiğini de anlamıştır. Ama anlamını hayır. Eğer siz onun anlamını bilerek söylediğini düşünür ve tepkinizi korkutucu, utandırıcı ya da sindirici şekilde gösterirseniz belki bir daha söylemez. Ama niçin söylememesi gerektiğini de öğrenmez. Bu demektir ki siz duymadan kullanılabilir. Ona sinirli olduğu için bu kelimeyi kullandığını, sinirli olduğunu başka türlü de anlatabileceğini aktarmak daha iyi bir yoldur.

KÜFÜR ÇEŞİTLERİ
Karşı tarafa kızgınlığımızı, öfkemizi, aşağılamamızı belirtmek için kullandığımız kelimeler, karşı tarafı da kızdırır. Küfür olarak bedduaları kullanırız. Bunlar genellikle karşı tarafa zarar gelmesini dileyen sözlerdir. Büyüklerimizin arasında o kadar yaygındır ki çocuklar niye kullanıyor diye sormak gerçekten zordur. Bir başka küfür çeşidi cinsel içerikli konuşmalardır. Daha çok erkeklerin kullandığı, ama kadınların da bu yarışta geri kalmadıkları bir çeşittir. Özellikle 5-7 yaş çocukları, ayıp olduğunu düşündükleri bazı organların (meme vb) isimlerini söyleyerek, saatlerce gülebilirler. Büyükler kızsa da bu onlar için küfür değil, ayıbı öğrenmiş olmanın heyecanıdır. Son küfür çeşidi ise kişiliğe yönelik olan hakaret sözleridir. Genellikle zeka ve diğer özürlerin ya da hayvan isimlerinin kullanılması yoluyla söylenirler. En küfür etmem diyen erişkinlerin bile sıklıkla kullandıkları küfür çeşididir. Özellikle kızgın anne babaların çocuklarına söyledikleri, ama onlar söylediğinde kızdıkları küfürler bu gruptadır.

NİÇİN KÜFÜR EDERLER?
Bazen tek neden dikkat çekmektir. Yeterince ilgi görmediğini düşünen çocuk için olumsuz davranışlarla olsa bile büyüklerin ilgisini çekmek önemli olur. Hatta sırf sizi şok etmek için bile kullanabilir. En sık rastlanan nedenler büyümenin ispatı, erişkin dünyasına girdiğini göstermek, bağımsızlıklarını vurgulamaktır. Çünkü büyüklerinden erişkin olmayı göstermenin yolunun küfür etmek olduğunu öğrenmişlerdir. Birlikte olduğu arkadaşlarına uyum sağlamak ve onların kabulünü kazanmak için de küfredebilir. Ama genellikle, kızdığında, engellendiğinde ve öfkelendiğinde kullanır. Daha doğrusu yasak olduğunu bilir ama kendini tutamaz ve ağzından kaçırır. Bu duyguları başka türlü ifade etmenin öğretildiği çocuklarda bu nedenle küfür görülmez. Çocuğumuzun kötü sözler söylemesi doğru değildir. Onu engellememiz ve değiştirmemiz gerekir. Bunun ilk adımı erişkinlerin bu sözleri kullanmamaları olabilir. Çocuk evinden başlayarak, arkadaşları, okul ve sokak tarafından etkilenir. Artık basın nedeniyle tüm dünyanın etkisine açılmıştır. Devlet adamlarından, köşe yazarlarına kadar herkesin bir başkasına açıkça, özürleri, hastalıkları hatta hayvan cinslerini hakaret olarak kullandıkları ve bunun normal olduğunu, küfür olmadığını savundukları bir ülkenin çocuklarını küfürden korumak zor olacaktır. Hele bu ülkenin en tanınan dizi kahramanları, sevimli insanları, komedyenleri küfür sözlerini başarı olarak kullanıyorsa iş daha da zordur. Üstüne üstlük geleneğinde bazı küfür sözlerini çocukları sevmek ve şirinlik yapmak için kullanma varsa olanaksız bile denilebilir. Ama yine de çocukların küfür öğrenmesini ve kullanmasını engellemek erişkin görevidir. Tabii bu konuda kendileri erişkin gibi davranan büyüklerle başarı kolaylaşacaktır.
Not: Bir hafta içinde maillerinize yanıt alamadıysanız, yanıtınız geri dönmüştür. Sisteminizi kontrol edin, ya da başka adresle yeniden deneyin lütfen...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çağan Irmak'ın babasıyla ilişkisi bence çok iyiydi   / 24-12-2005
 Kardeşler kıskanırsa   / 17-12-2005
 Çocuklarda cinsel gelişim   / 10-12-2005
 Bebeğim üç yaşında   / 03-12-2005
 Çocuk neden yalan söyler?   / 26-11-2005
 Doğan bebek büyüyor   / 19-11-2005
 Çocuklar niçin küfür eder?   / 12-11-2005
 Çocuklarda dikkat eksikliği tedavi edilebilir   / 29-10-2005
 Ders çalışmak ödev değil   / 22-10-2005
 Yeni doğan bebekler   / 15-10-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Noel Baba Nasrettin Hoca'ya karşı
Antalya Müzesi'nde...
FİLİZ AKIN
Yeni yılda yeni umutlar
Kaç gündür kendi çapımda güzel...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Hülya Avşar'la konuşama-dıklarımız
Geçtiğimiz pazar (25...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Bağışıklık sistemi ilaçları hangi durumlarda...
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar
Yılmaz Erdoğan, hem ülkemiz üzerine ilginç şeyler söylüyor, hem de...
Nerede o eski yılbaşı baloları
Vefa Zat servis sektörünün en kıdemlilerinden. Yiyecek içecek, bar ve...
Rakının suyla beraberliği evlilik gibidir
"Çilingir Sofrasında Dem Muhabbetleri", "Çilingir Sofrasında Rakı" ve...
Bir yıl böyle geçti
2005 üzüntüleri sevinçleri, kayıpları doğal afetleri ve başarılarıyla geride...
Gazeteci yazarların gözünden geçtiğimiz yılın analizi
Mehmet Barlas Müzakereler başladı Türkiye'de 3 Ekim'de Avrupa Birliği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.