|
|
|
|
|
118 kadın içindeki tek erkek
|
|
Kadın girişimcileri desteklemek amacıyla işkadınları tarafından kurulan KAGİDER'in tek erkek üyesi Şerif Kaynar "Başka erkek üye almazlarsa ben de bırakacağım" diyor.
KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği), geleceğin iş dünyasını yapılandırmada etkin kadın girişimciler yaratmak amacıyla 2002 yılında kurulan bir dernek. Holding sahibi Meltem Kurtsan'ın başkanlığını, Cem Boyner'in eşi Ümit Boyner'in başkan yardımcılığını yürüttüğü derneğin 119 üyesi var. Adından ve misyonunundan da anlaşılacağı gibi üyeleri kadınlardan oluşuyor, biri hariç... Peki 10 kişilik kurucu üye arasındaki tek erkek kim? K Partners International adlı danışmanlık şirketinin sahibi olan tek erkek üye Şerif Kaynar'la konuştuk.
- KAGİDER'e üye olma sürecinizi anlatır mısınız? - TÜSİAD'da yönetim kurulu üyesiyken, "Kadın-Erkek Eşitlik Komitesi" kuruldu ve ben de kendimi bu komitenin içinde buldum. O tarihte TÜSİAD'ın 500 üyesi vardı ve sadece 35'i kadındı. Bunun üzerine böyle bir komite kuruldu ve ben de bu komitede görev aldım. TÜSİAD yönetim kurulunda, 'Biz kadın erkek eşitliği için komite kurduk ama bizim dernekte böyle bir eşitlik yok ki. Dışarıda eşitleyeceğimize önce kendi içimizde bunu yapalım' dedim. Ve bir öneride bulundum. 'Bir yıl boyunca hiç erkek üye almayalım, sadece kadın üye alalım' dedim. Bu yönetim kurulu tarafından kabul edilmedi. O zaman Tuncay Özilhan başkandı. Ondan sonra önüme bir araştırma koydular, TÜSİAD'ın aidatları yüksek olduğu için birçok kadın girişimci buraya giremiyor. Bunun üzerine TÜSİAD önayak oldu, bir fon ayırdı ve Meltem Kurtsan ile birlikte KAGİDER'in kuruluşuna imza atmış olduk. Yani aidatları yüksek olduğu için TÜSİAD'a giremeyen veya o seviyede olmayan kadın girişimcilere bir önayak olsun diye kuruldu. Ben 10 kurucu üyeden biriydim. Çok kısa zamanda dernek büyüdü ve güzel işler yapmaya başladı. Ben de ümit ediyordum ki, benden başka da erkekler üye olacak. Ama olmadı... - Bu durumdan rahatsız oldunuz mu? - KAGİDER'in Çarşamba sabahları kahvaltıları vardır, o kahvaltıda ilk zamanlar 30 kadın oluyordu. 30 kadın varken, onların yanında bir erkek olarak kendimi rahat hissediyordum. Hiçbir problemim yoktu. Fakat dernek 100 kişiyi geçti. O kahvaltıya gittim ve orada biraz rahatsız oldum. Bunun üzerine yönetim kuruluna, 'Birkaç erkek daha alın da ben ortada tek erkek kalmayayım' dedim. Ben bu rahatsızlığımı iletince onlar da düşündüler kimleri alırız diye ama henüz hiçbir erkek almadılar.
BENİ DE BULAMAZLAR - Derneğin kuruluşunda rolünüz olsa da isteseydiniz üye olmayabilirdiniz, neden üye oldunuz? - Son yıllarda şirketlerin yönetilmesinde şöyle bir yöntem kullanılıyor; bir şirketin yönetiminde 7 erkek varsa 8'incisi kadın olsun. Örneğin Galatasaray Spor Kulübü'nü ele alalım. Yönetim kurulunda 14 erkek var, 15. üye alınacak, iki aday var. Biri erkek ve çok kaliteli, diğeri kadın ve erkeğe göre daha az kaliteli. Kadını tercih etmeliler. Düşük kalitede olan kadın üye, diğer 14 erkek üyenin performansını artıracaktır. Yani her zaman en iyiyi seçmeniz gerekmiyor. Bu benim hayat görüşüm. İşte KAGİDER'e de bu hayat görüşüm yüzünden girdim. Kadınların performansını artırmak için girdim ama tek başıma olmadı. Çünkü çok varlar. Benim önerim hemen, en az yüzde 10 oranında erkek almalılar. Erkekleri alırlarsa diğer kadınların da performansı artacaktır. 4-5 yıl sonra hala ben tek başımaysam o zaman beni de bulamazlar. - Toplantılara katılıyor musunuz? - Genel kurula mutlaka katılırım. Diğer toplantılarda da bulunmaya çalışıyorum. Mesela önceki gün kadın fonuna yardım toplamak için tiyatroya gittiler, ben de tiyatro biletlerini sattım ve oyuna da gittim. Hayatımın ana konusu değil ama yardımcı olmaya çalışıyorum. - Yönetime girme isteğiniz var mıydı? - O kadar çok aktivitenin içindeydim ki, vaktim yoktu. Ben girdiğim zaman ona tam destek vermek istiyorum. Çok yoğunum onun için de sivil toplum örgütünde iki yerle kendimi limite ettim. İki yerin fazlasında yönetim kuruluna girmiyorum. Bilim Merkezi Vakfı başkanıyım. Bir de başka bir yerde başkanlığım var. Bu kadar yeter.
KARIM BOŞARDI - Toplantılarda rahatsız olmaya başladığınızı söylediniz, neden rahatsız oldunuz? - Bu bir insanlık halidir. 25 yaşındaki 80 insanın içine 50 yaşındaki bir adamı da götürseniz o adam da rahatsız oluyor. İnsanlardan kaynaklanan bir rahatsızlık değil. Kendini değişik hissetmekle ilgili. Oradaki hiçbir kadından duyduğum rahatsızlık değil, öyle bir topluluğun içinde psikolojik bir durum oluyor. - Kadınlar sizden rahatsız oluyor muydu? - Zannetmiyorum, öyle bir şey hiç hissetmedim. - Yeni erkek üyeler olmazsa ayrılır mısınız? - Bu soruya bir yıl sonra cevap vereyim. Bir yıl bekleyeceğim. Ben hala KAGİDER'in kurulma sebebini ve işleyişini destekliyorum. Belki paraca desteklerim, üye olarak devam ederim de katılmalarım biraz daha azalır. - Kadınların iş dünyasında daha fazla olmasının ne gibi faydaları var? - Üniversitelere giriş oranlarına bakın kadınların etkinliği var, doktorlara baktığınızda kadınlar önemli yer tutmuşlar, üniversite hocalarına baktığınızda da aynı. Diğer mesleklerde de olmaması için hiçbir sebep yok. Onun için çok iyi şampiyonlar gizli kadınlar arasında. Onları bulup çıkarmak gerek. Türkiye'de ileride birçok alanda kadınları daha çok göreceğimizi düşünüyorum. - Evli misiniz? - Değilim. - Olsaydınız eşiniz ne diyor diye soracaktım? - Olsam, karım yüzde yüz beni boşardı. - Belki de dernek bu yüzden yeni erkek üyeler bulamayacak? - Belki de... Ama bu bir medeniyet meselesi. Bu düşüncenin ötesinde olmak lazım. Çok sığ buluyorum bu düşünceyi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|