|
|
|
|
|
|
"Akıllı işaretler sistemi uygulamaya konacak"
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, üst kurulun anne ve babaların kitle iletişim araçlarının zararlı içeriklerinden küçükleri koruma çabalarında desteklenmelerine yönelik olarak geliştirilen ''akıllı işaretler'' adlı koruyucu sembol sisteminin bir an önce uygulamaya konulmasına önem verdiklerini söyledi.
Akman, kurul üyeleriyle birlikte RTÜK Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında 2005 yılını değerlendirdi ve 2006 yılına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çocukların ve gençlerin zararlı yayınlardan
korunmasına, onların televizyon programları arasından bilinçli seçimler yapmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan, bu kapsamda programların içeriği hakkında bilgi veren ve yayın sırasında ekrana gelecek sembollere yönelik çalışma yapıldığını ifade etti. Akman, şunları kaydetti:
''Üst kurul, anne babaların kitle iletişim araçlarının zararlı içeriklerinden küçükleri koruma çabalarında desteklenmelerine yönelik olarak geliştirilen, akıllı işaretler sisteminin biran önce uygulamaya konulmasına önem vermektedir. Bu projeyle ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Ancak bundan önce yapılan çalışmalarda yayıncıların görüşlerinin yeterince yer almaması nedeniyle, Türkiye koşulları göz önünde bulundurulmaksızın olduğu gibi alınması nedeniyle sistemin uygulanması kısa bir süre ertelenmiştir. 2006 yılının ilk aylarından itibaren bu uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır.''
YAYIN İZLEME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİNDE YENİLİK
Akman, yayın izleme ve değerlendirme sisteminin yeni bir bakış açısıyla ele alınacağını ifade ederek, yalnızca şikayetlerin değil, izleyicilerden gelen beklenti ve beğenilerin de değerlendirileceğini kaydetti. Akman, bu kapsamda kaliteli ürünler veren başarılı program, programcı ve yayın kuruluşlarının da ödüllendirileceğini duyurdu.
Üst kurulun, yasaya uygunluğun yanı sıra kamuoyu hassasiyetini ve izleyici şikayetlerini dikkate aldığının altını çizen Akman, bu amaçla oluşturulan ALO RTÜK hattının revize edilmesine yönelik çalıştıklarını belirtti. Akman, Türk Telekom ile yürütülecek ortak çalışma kapsamında ALO RTÜK hattının ücretsiz hale getirilmesinin planlandığını bildirdi.
Hatta, günde yaklaşık 100 dolayında başvuru yapıldığını açıklayan Akman, ''Bu rakamın 1000'e yükseltilmesi hedeflenmektedir. Gelen başvuruların adeta bir kamuoyu yoklaması gibi günlük olarak değerlendirilmesi ve yayın kuruluşlarıyla da paylaşılması amaçlanmaktadır'' diye konuştu.
Akman, ayrıca 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile ''medya okur-yazarı'' gençler yetiştirilmesine yönelik bir proje, Türkiye İstatistik Kurumu ile ise düzenli medya veri tabanı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapmayı planladıklarını anlattı.
SORULAR
RTÜK Başkanı Akman, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin frekans tahsisi ihalesine ilişkin sorusuna ''Haberleşme Yüksek Kurulu ihale kararı alıyor, alırsa RTÜK'de bu ihaleyi gerçekleştiriyor. Dijital yayına geçiş kararı nedeniyle olsa gerek, bir ihale kararı alınmadı. Ancak bu yapılmayacak anlamına gelmez'' dedi.
Akman, finans kuruluşlarının, radyo ve televizyonlara ortak olmasına ilişkin soruyu ise ''daha önceki kurul üyeleri tarafından alınan sahiplik yapısına ilişkin kararın, Türkiye'de ulusal yayın yapan kuruluşların yüzde 95'ini etkileyecek bir durum olduğu, bu nedenle yeniden değerlendirildiği'' şeklinde yanıtladı.
Sponsorluk konusundaki soruyu da cevaplayan Akman, sponsorluk gelirinin reklam geliri olmadığına ve bu nedenle sponsorluk gelirinden eğitime ve RTÜK'e katkı payının alınmasının doğru olmayacağına karar verildiğini belirtti.
YURTDIŞINDAN YAPILAN YAYINLAR
Başkan Akman, bir gazetecinin yurtdışından yapılan ve çanak antenle izlenen yayınların denetlenemediğini hatırlatarak, ''Roj TV'nin yayınları konusunda hükümete bir öneriniz olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine ise şöyle konuştu:
''Roj TV'nin yayınlarıyla ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Özellikle Danimarka'daki bizim emsalimiz düzenleyici kuruluşların yetkilileriyle sık sık görüşüyoruz. Bu konuyla ilgili Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığımız çok aktif bir çalışma içinde. Bütün bu çalışmaların öncülüğünü onlar yapıyorlar. Onların da talepleri olduğu zaman biz ciddi katkılar sağlıyoruz. Bu noktada elimizden gelen ne ise yapmaya çalışıyoruz.''
Akman, Danimarka yetkililerine yaklaşık 2 ay önce uluslararası birtoplantıda Roj TV ve yayınları hakkında geniş kapsamlı bilgi verdiklerini de belirterek, ''Onlar olaya tamamen teknik yayıncılık olarak bakıyorlar. Biz bunun dışında çok farklı amaçlarla bu yayınların yapıldığından ve ülkemizdeki etkilerinden söz ettik. Roj TV ile ilgili Danimarka'da ve
Danimarka hükümetindeki yaklaşım değişikliğinde bizim o görüşmelerimizin de etkisi oldu'' şeklinde konuştu.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|