'Sendikalar Kanunu' değişiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uzun süredir çalışmaları devam eden ''Sendikalar Kanunu Tasarısı Taslağı''na son şeklini vererek, görüşlerini almak üzere sosyal taraflara gönderdi.
Taslak, Sendikalar Yasası'nın, Avrupa Birliği direktifleri ve Uluslararası Çalışma Örgütü normları çerçevesinde düzenlenmesini öngörüyor.
Tasarı taslağına göre sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların zorunlu organları genel kurul, yönetim kurulu, denetleme ve disiplin kurulları olacak, ancak ihtiyaca göre başka organlar da kurulabilecek.
Taslak, yönetim, denetim ve disiplin kurullarının üye sayıları, görev ve yetkileri ile seçilme ve çalışma usullerini sendika tüzüklerine bırakıyor. Ancak, bu kurulların üye sayıları sendika ve şube kurulları için en az 3, üst kuruluş kurulları için ise en az 5 olacak.
Daha önce hazırlanan yasa taslakları işçi ve işveren sendikalarının genel kurul süresinin 3 yıla indirilmesini öngörürken, taslağın son şeklinde, mevcut yasadaki olağan genel kurulların 4 yılda bir toplanacağına ilişkin düzenleme korunuyor.
Halen, 16 yaşını dolduran işçiler işçi sendikalarına üye olabilirken, 16 yaşını doldurmamış olanların üyeliği kanuni temsilcilerinin yazılı iznine bağlı tutuluyor. Taslak ise 15 yaşını dolduran işçilerin sendikalara üye olabilmelerine imkan tanıyor.
NOTER ŞARTI KALDIRILIYOR
Mevcut Sendikalar Yasası'na göre işçi sendikasına üyelik için, işçinin 5 nüsha olarak doldurup imzaladığı ve notere tasdik ettirdiği üye kayıt fişini sendikaya vermesi gerekiyor. Taslakta ise işçi sendikalarının yıllardır eleştirdiği ''noter şartı'' kaldırılarak, işçinin doldurup, imzaladığı kayıt fişini sendikaya vermesi öngörülüyor.
Halen sendikalara ve konfederasyonlara işçinin 1 günlük çıplak ücreti üzerinden üyelik aidatı ödenirken, taslak aidat miktarlarının da tüzüklerle belirlenmesini düzenliyor.
ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÜYELİK
Taslak, sendika ve konfederasyonların uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilmesine, yurtdışında temsilcilik veya şube açabilmesine ve yurtdışında sendika ve üst kuruluş kurabilmesine imkan tanırken; uluslararası sendikaların da Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın izni alınarak, Türkiye'de faaliyette veya işbirliğinde bulunabilmeleri, temsilcilik veya şube açabilmeleri, üst kuruluş kurabilmeleri ya da kurulu sendika veya üst kuruluşlara üye olabilmeleri öngörülüyor.
Ancak uluslararası sendikal kuruluşların, Türkiye devletinin şekline, insan haklarına saygılı, milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerine; devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne; Türk ulusuna ait egemenliğin kullanılmasının hiç bir suretle belli bir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı ilkesi ile vicdan ve din özgürlüğüne aykırı faaliyet göstermeleri halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üyeliğin iptali ya da faaliyetinin durdurulması için dava açabilecek.
Taslakta, sendika ve konfederasyonların, gelirlerini tüzüklerinde ve çalışma programlarında yer alan amaç ve faaliyetleri yapmak üzere genel kurulca kabul edilen bütçe esaslarına göre kullanabilecekleri belirtilirken, gelirlerin en az yüzde 10'unu üyelerinin eğitimi, mesleki bilgi ve tecrübelerini artırmak için kullanma zorunluluğuna ilişkin düzenleme kaldırılıyor.
İŞKOLU SAYISI 18'E İNDİRİLİYOR
Taslakla, halen 28 olan işkolu sayısı 18'e indiriliyor. Taslağa göre, gıda işkolu şeker işkoluyla, dokuma işkolu deri işkoluyla, ağaç işkolu kağıt işkoluyla, gazetecilik ve basın işkolları haber işkoluyla; kara, hava, demiryolu ve deniz işkolları ardiye ve antrepoculuk işkoluyla birleştirilecek. Yeni işkolları ''tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık'', ''madencilik ve taş ocakları'', ''petrol, kimya ve lastik'', ''gıda'', ''dokuma, giyim ve deri'', ''ağaç ve kağıt'', ''iletişim, basın-yayın ve gazetecilik'', ''mali aracılık'', ''ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar'', ''çimento, toprak ve cam'', ''metal'', ''inşaat'', ''enerji'', ''taşımacılık, ardiye ve antrepoculuk'', ''sağlık, sosyal hizmetler'', ''konaklama ve eğlence işyeri'', ''savunma'', ''genel işler'' olacak.
Taslakta yer alan geçici maddeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette olan sendikalar üyelerini, üye kayıt fişindeki bilgileri, noter adı ile kayıt tarih ve numarasını ve üyelerinin çalıştıkları işyerlerinin unvan ve sicil sayısını; işverenler ise çalışan işçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirmek zorunda olacak. Bakanlık, bu bilgileri kendi kayıtlarıyla karşılaştırarak, kayıtlarda bulunmayan üyeliklerle ilgili değerlendirmesini taraflara bildirecek.
RADYO VE TELEVİZYON KURMA HAKKI
Taslağa göre, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun'un, özel radyo ve televizyon kurma yasağına ilişkin 29. maddesi, sendika ve konfederasyonlar hakkında uygulanamayacak. Böylece, sendika ve konfederasyonlar radyo ve televizyon kurabilecekler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, ''Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu Tasarısı Taslağı''nın da en kısa sürede sosyal taraflara gönderileceğini bildirdiler.
(AA)
|