GAP kapsamında yapımı planlanan ve yılda 4 milyar kilovat saat (kWh) elektrik üretecek Ilısu Barajı için Hazine'den onay bekleniyor.
Uzun yıllardır yapılması gündemde olan ve daha önce 1.8 milyar dolara yaptırılması konusunda anlaşma sağlanan Ilısu Barajı'nın bedeli, yapılan pazarlık görüşmelerinin sonucunda 1 milyar 12 milyon 500 bin avroya indirildi.
Ilısu Barajı ve HES'in inşaatı ile elektromekanik teçhizatının temin ve tesis işi Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş. (Türkiye) liderliğinde, ''Cengiz İnşaat San. Tic. A.Ş. (Türkiye),
Çelikler İnş. A.Ş. (Türkiye), Ed. Zublin A.G. (Almanya), Stucky Ltd. (İsviçre), Temelsu International Engineering Services Inc. (Türkiye), Va Tech Hydro Gmbh&Co (Avusturya) ve Alstom Ltd. (İsviçre)'' firmalarından oluşan konsorsiyuma yaptırılacak.
''Colenco Power Eng. Ltd. (İsviçre), Maggia Eng. Ltd. (İsviçre), Dolsar Mühendislik Ltd. Şti. (Türkiye) ve Rast Mühendislik Ltd. Şti. (Türkiye)'' firmalarından oluşan konsorsiyum, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri işi yaptırılacak. Söz konusu iş, ''Hazine Müsteşarlığı ile finansör kuruluşlar arasında akdedilecek kredi anlaşmaları kapsamında yüzde yüz kredi temini suretiyle yaptırılması, sözleşme taslaklarının kredi görüşmelerinde esas alınmak üzere ilgili kredi teklifi ile birlikte Hazine'ye gönderilmesi ve ihale işlemlerine devam edilmesi'' onaylandı. BU YIL BİTECEKTİ
1998 yılının sonlarında başlanması ve bu yıl bitirilmesi öngörülen proje, uluslararası kredi kuruluşlarının sınır aşan sularda kurulacak barajlara dönük hassasiyetleri nedeniyle kredi vermekten vazgeçmeleri sonucu bugüne kadar yapılamadı.
Projenin hayata geçirilememesinde 2000 yılında oluşturulan konsorsiyumda yer alan İsveç firması Skanska Int. Civil Eng. A.B.'nin konsorsiyumdan ayrılmaması da neden olmuştu. 7 YILDA BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Söz konusu projeye onay verilmesi halinde, Ilısu'nun yapımı 7 yıl sürecek, barajının inşaatında 3 bine yakın kişi istihdam edilecek.DSİ yetkilileri, ''İstihdam edilecek kişilerin çoğunun bu bölgede yaşayan kişiler olduğu düşünülürse barajın bölge istihdamına önemli bir katkısı olacaktır. Bütün bunların yanında barajın yapımı ile oluşacak baraj gölünde büyük miktarda balık üretimi sağlanacaktır. Bu da bölgenin kalkınmasına önemli rol oynayacaktır'' diye konuştular.
GAP kapsamında, Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Barajı ve HES projesi Şırnak sınırları içerisinde, Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunuyor. Barajın tamamlanmasıyla Batman'ın tarihi Hasankeyf İlçesi ile 52 köy ve 15 belde sular altında kalacak.
Temelden 135 metre yüksekliğinde, yaklaşık 44 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1820 metre kret uzunluğuna sahip baraj tamamlandığında, baraj gölünde 11 milyar metreküp su depolanması düşünülüyor.
Her biri 200 megavat (MW) gücünde ve altı üniteden oluşan ve toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral devreye girdiğinde, yılda ortalama 3,833 milyar kilovat saat enerji üretimi (2005 yılı fiyatlarıyla 370 milyon YTL değerinde) gerçekleştirilmesi planlanıyor.Barajın ömrü ise 325 yıl olarak tahmin ediliyor.
Ilısu Barajı'nın, enerji üretimi yanında Dicle Nehri'nin mevcut su potansiyelini en iyi şekilde değerlendirebilecek alternatifi olmayan tek baraj olduğu belirtiliyor. Ilısu Barajı, yapılması planlanan Cizre Barajı ve HES tesisleri ile entegre bir proje olacak. Cizre Barajı ve HES tesisleriyle yılda 1,208 milyar kWh enerji üretilebilecek ve 66 bin 225 hektar tarım arazisi sulanabilecek.
Cizre Barajı ile yılda elektrik enerjisinin 116 milyon YTL, sulamadan 90 milyon YTL olmak üzere Ilısu ve Cizre barajlarından yılda toplam 576 milyon YTL fayda sağlanacağı tahmin ediliyor.