Kayıtdışı istihdamla mücadele
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş teftiş müfettişlerince, toprak sanayisinin önemli merkezlerinden Çorum'da bulunan 49 kiremit ve tuğla fabrikasında yapılan denetimlerde 303 işçi kayıt altına alındı..
Tuğla ve Kiremit Üreticileri Derneği'nin verilerine göre, kiremit sektörünün yüzde 35'ini, tuğla sektörünün ise yüzde 5'ini kontrol eden Çorum'daki 29 kiremit ve 20 tuğla fabrikası, iş teftiş müfettişlerince denetlendi.
İşyeri çalışma koşullarını tespit etmek, eksik ve aykırılıklara karşı işçi ve işverenleri bilgilendirmek, çalışma hayatındaki mevzuat hükümlerinin uygulanmasını sağlamak amacıyla, işin yürütümü yönünden yapılan denetimlerde, kayıtdışı istihdam, hafta tatili ve genel tatil uygulaması, özürlü ve eski hükümlü istihdamı konularında
İş Kanunu mevzuatlarına uyumda eksiklik ve aykırılık tespit edildi.
Denetim raporuna göre, işyerlerine ilk ziyaretlerin gerçekleştirildiği Mayıs ayı başından Haziran ayı sonuna kadar geçen sürede 303 kişi, sigortaları yaptırılarak yeni işçiler olarak işe başlatıldı. İşçilerin, ek bir ücret verilmeksizin hafta tatili ve 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos genel tatil günleri için 1'er, 28-29 Ekim bayram günü için 1,5 olmak üzere toplam 4,5 günlük genel tatil ücreti verilmeden çalıştırılmasının yaygın bir uygulama olduğu belirlendi.
Eksik ödenen ücretlerin, mevcut çalışanların işe giriş tarihleri ve son ücretleri üzerinden ödenmesi sağlandı. Bu yolla işçilere, 11 bin 944 günlük ücret karşılığı 194 bin 670 YTL ödendi. Bu tutarın yaklaşık 55 bin YTL'sini sigorta primi, 30 bin YTL'sini vergi kesintisi oluşturdu. Denetimlerde, 41 özürlü ve 13 eski hükümlünün de kayıtlı istihdamı sağlandı.
Denetim raporunda, ''özürlü ve eski hükümlü kapsamındaki işgücü potansiyelinin, daimi işler yerine mevsimlik işlerde istihdama sıcak bakmaması, ağır ve tehlikeli işler kategorisine giren görece ağır çalışma koşullarının talebi engellemesi ve bu alanda hizmet veren İŞKUR'un görevini yerine getirirken yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bu alanda istenilen düzeyde başarı sağlanmadığı'' kaydedildi. Denetimlerde cezanın son araç olarak kullanılması anlayışının benimsendiği ifade edilen raporda, yalnızca bir işyeri hakkında 22 bin 717 YTL idari para cezası uygulandığı bildirildi.
|