"İhlaller durmazsa müzakeler askıya alınabilir"
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'deki ifade özgürlüğü ihlallerinin sürmesi halinde ürkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceğini söyledi.
Rehn, Finlandiya'da yayımlanan Helsingin Sanomat gazetesine yaptığı açıklamalarda, Brüksel'de bu hafta Türkiye'den yetkillilerle sorunu ele alacaklarını belirtti.
Rehn, AB ile üyelik müzakerelerine yeni başlayan Türkiye'yle ilgili 'hayal kırıklığına' uğradığını söyledi.
Haberde, Türkiye'de yetkililerin ifade özgürlüğü konusunda reformları
hayata geçirdikleri konusunda ısrar ettiklerini ancak yazar Orhan Pamuk'un, editör Hrant Dink'in ve yayıncı Fatin Tas ve gazeteci Burak Bekdil'in yargılanmalarına dikkat çekildi.
"İSTİSNA OLMAKTAN ÇIKIYOR"
Rehn, insan hakları ihlallerinin sürmesinin AB üyelik müzakerelerine başlayan bir ülkeden beklenemeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlalleri istisna olmaktan çıkıp kural haline geliyor.Türkiye'nin ihlalleri sürdürmesi halinde Türkiye'nin AB ile üyelik müzakereleri askıya alınabilir" görüşünü dile getirdi.
REFORM İZLEME GRUBU TOPLANDI
Öte yandan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün başkanlığında bugün Başbakanlık'ta yapılan ve 2.5 saat süren Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısında, AB Komisyonu'nun bir süre önce yayımladığı İlerleme Raporu değerlendirildi ve bu rapordaki başlıklara ilişkin temel konular ele alındı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, RİG'in dokuzuncu toplantısında, ''yargının işlevselliği'', ''yolsuzlukla mücadele'', ''sivil asker ilişkileri'', ''hak ve özgürlükler'', ''kültürel haklar'' ile ''ekonomik ve sosyal haklar'' başlıklarındaki temel konular görüşüldü.
YARGININ İŞLEVSELLİĞİ
Bu başlık altında İlerleme Raporunda yer alan konular, özellikle de TCK'nın 301. maddesi ele alındı. Yazar Orhan Pamuk ve gazeteci Hrant Dink'e karşı açılan davalarla kamuoyu tarafından yakından bilinen 301. maddeye ilişkin değerlendirmede bulunan kaynaklar, benzer maddelerin bazı AB üyesi ülkelerin ceza kanunlarında da olduğunu, sıkıntıların bu metinlerden ziyade metinlerin yorumlanmasından kaynaklandığını belirttiler.
RİG toplantısında, yeni kanunun henüz altı aydır yürürlükte olduğu, uygulama alanının izlenmesi gerektiği, bu nedenle de içtihadın oluşması için yargı kararlarının beklenmesi gerektiği konusunda mutabakata varıldığı öğrenildi.
Yargı başlığı altında toplantıda ele alınan bir diğer konu da hakim ve savcıların eğitimi konusu oldu. Hakim ve savcıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi konularında çeşitli vesilelerle eğitime tabi tutulmaları, eğitimin zenginleştirilmesi ve yoğunlaştırılması ilke olarak benimsendi.
Kaynaklar, henüz altı aydır yürürlükte olan bir yasanın değiştirilmesinin mantıklı olmadığına işaret ederken, uygulamanın beklenmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığı, önümüzdeki günlerde TCK, Ceza Muhakeme Kanunu ve İnfaz Yasasına ilişkin değişiklikler ve uygulamalar hakkında AB üyesi ülkelerin Ankara'daki misyon temsilcilerini bilgilendirecek.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
Bu başlık altında ilk olarak, Etik Davranış İlkeleri Yönetmeliğinin kamu görevlilerinin büyük bölümünü dışarıda bırakacak şekilde uygulanması konusu ele alındı.
Kaynaklar, tüm kamu görevlilerini bir şekilde kamu etik kurallarına tabi tutulmalarını sağlayacak çalışmalara hız kazandırılmasının benimsendiğini belirtiyorlar.
SİVİL ASKER İLİŞKİLERİ
TSK'nın harcamaları ve mallarının denetimi konusu, İlerleme Raporunda belirtilen hususlar arasında yer alıyordu. Kaynaklar, harcamaların Sayıştay tarafından denetlendiğini, malların denetimi konusunda ise Milli Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarının olduğunu kaydettiler.
Askeri Ceza Kanunu (ACK) ile ilgili çalışmaların da hızlandırılması benimsenen toplantıda, ACK'nın Kopenhag çerçevesinde yapılan reformlara uyumlu hale getirildiğini, geriye kalan en önemli konunun askeri mahkemelerde sivillerin yargılanmasına izin veren hükümlerin kaldırılması olduğunu belirtiyorlar.
Kaynaklar, toplantının bu başlığı altında yürütülen görüşmelerde TSK'nın Milli Savunma Bakanlığına bağlanması konusunun gündeme gelmediğini kaydettiler.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLER
RİG toplantısında, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir süre önce kurulan Azınlık Sorunları Değerlendirme Kurulu'nun daha fonksiyonel şekilde çalışması konusunda mutabakata varıldığını ifade eden kaynaklar, Vakıflar Kanunu'nun eksiksiz şekilde çıkması için çaba gösterileceğini belirttiler.
KÜLTÜREL HAKLAR
Bu başlık altında dil kursları ve Türkçe'den başka bir dilde yayın konularının ele alındığını belirten kaynaklar, bir süre önce RTÜK'e yayın için müracaat eden 11 yayıncının müracaatlarından vazgeçtiklerini, kursların da büyük bölümünün kapandığını kaydettiler.
Yayın ve kurslara devlet desteği sağlanmasının söz konusu olamayacağına işaret eden kaynaklar, RTÜK yönetmeliğinin de yeniden gözden geçirilmesinde fayda olabileceğini belirtiyorlar.
EKONOMİK VE SOSYAL HAKLAR
Ekonomik ve Sosyal Haklar başlığı altında ele alınan konular arasında, aile içi şiddet, kadın hakları, töre cinayetleri gibi konular bulunuyor. Bu konularda proje bazındaki çalışmaların desteklenmesi konusunda mutabakata varıldı.
|