Varoş ayaklanması Euro'yu vurdu, olan ihracatçıya oldu
Fransa'nın yoksul banliyölerinde çıkan ayaklanmalar Euro'yu dolar karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine geriletti. 1.59 YTL'ye inen Euro böylece son 1 yılda yüzde 16 değer kaybetti.
Fransa'nın yoksul banliyölerinde günlerdir şiddete dönüşen protesto gösterileri devam ederken, Euro kan kaybetmeyi sürdürüyor. Özellikle Paris'teki varoş isyanının diğer Avrupa Birliği ülkelerine de sıçrayabileceği endişesi Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oluyor. Bu durum da en çok vadeli olarak en çok Euro geliri elde eden Türk ihracatçısını vurdu. Son 2 yıldır Türkiye'ye hızla yabancı sermaye girişinin yaşanması nedeniyle dolar ve Euro son 2 yıldır değer kaybetti. Euro kuru son 1 yılda yüzde 16, yıl başından beri de yüzde 11 düştü. ABD'nin ölçülü bir şekilde programlı biçimde faiz artırım kararı alarak doların faizini yüzde 4'lere yükseltmesi, buna karşın Euro bölgesindeki ülkelerin bağlı olduğu Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 2'de tutmakta ısrar etmesi Euro'nun belini kırdı. Geçen yıl bütçe ve cari açıkla boğuşan ABD'de 'Dolar artık itibarını kaybetti' yorumları yapılırken, ABD Merkez Bankası Fed'in izlediği politika dolara yeniden değer kazanma imkanı verdi. Euro'ya ikinci darbe de Fransa'da patlak veren olaylar darbe oldu. Avrupa ortak para birimi Euro, dün dolar karşısında son iki yılın en düşük düzeyine geriledi. Euro-dolar paritesi 1.1711 cente düştü. Parite bu seviyeden gelen tepki alımları ile 1.1735 centte asılı kaldı. Buna bağlı olarak yıl başında 1.80 YTL'nin üzerindeki Euro kuru dün 1.59 YTL'ye kadar geriledi. Geçen yıl bu dönemde ise Euro 1.90 YTL'nin da üzerindeydi. Dolar ise paritedeki hareketle 1.36- 1.37 YTL arasında dalgalandı.
FAİZ FARKI ZORLADI Uzmanlar, Euro'nun değer kaybetmesini 2 nedene bağladı. Uzmanlar, Euro'nun değer kaybetmesine en büyük etmenin Fransa'da devam eden varoş isyanı olduğunu belirtirken, ABD'de faiz oranlarının artması beklenirken Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaması yönünde gördüğü siyasi baskıların da doların değerlenmesinde etkili olduğunu bildiriyor.