|
|
|
|
|
|
Türk seyircisi klasik müzik seviyor
Dünyanın en tanınmış filarmoni orkestralarından biri olan La Scala, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Orkestranın şefliğini yapan Danile Gatti, Pazar SABAH'a konuştu.
İtalya'nın Milano şehrinde bulunan La Scala'da sahne almak hemen her sanatçının hayalidir. Dünyanın en güzel binalarından biri olarak da değerlendirilen La Scala Opera Binası, bilet almak için önünde oluşan kuyruklarla da tanınır. Bu efsanevi kurumun filarmoni orkestrası geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen konserde La Scala Filarmoni Orkestrası izleyenleri büyüledi. Konser öncesinde orkestra üyeleri hazırlık yaparken şef Daniele Gatti ile görüştük. Ünlü İtalyan şef bundan 15 yıl önce bir kez daha Türkiye'ye gelmiş. Şef, Türk seyircisinin klasik müziğe karşı çok coşkulu olduğunu anlatıyor.
EN İYİ ŞEF ÖDÜLÜ 120 kişilik orkestranın misafir şefliğini yapan Daniele Gatti, daha önce Roma Santa Cecilia Ulusal Akademisi'nde müzik direktörlüğü ve Londra Kraliyet Operası'nda misafir şeflik yaptı. 1996'dan beri ise Londra Kraliyet Filarmoni Orkestrası'nın müzik direktörlüğünü yürütüyor. İtalyan klasik müzik eleştirmenleri tarafından en iyi şef kategorisinde "Abbiati" ödülüne layık görülen ünlü şef, Viyana Filarmoni, Münih Filarmoni, New York Filarmoni, Boston Filarmoni, Chicago Senfoni ve Viyana Devlet Orkestralarıyla ortak çalışmalar yürütüyor. Bu kadar yoğun bir çalışma temposu içinde neredeyse her hafta başka bir ülkede sahne alıyor. Her ülkede farklı duygular içine girdiğini söyleyen Gatti, her orkestrayla da farklı bir büyü yakaladığını anlatıyor: "Her ülke hatta her şehir birbirinden çok farklıdır. Orkestra da bu farklı kültürlerin bir aynasıdır. İster Alman, isterse İspanyol veya İngiliz orkestrası olsun, hangi ülkenin orkestrasını yönetiyorsanız onların etkisinde kalıyorsunuz. Bu kadar çok ülkeyi dolaşmak bana farklı bir vizyon kattı. Örneğin bir orkestrayı dinlediğimde, hangi ülkeye ait olduğunu anlayabiliyorum. Bunda ayırt edeci özellik yaylı çalgıların kullanımı." Gatti bu farklılıkların duygusal açıdan da kendisini etkilediğini anlatıyor. Çünkü her ülkenin insanları farklı tepkiler veriyormuş. "Aynı bagetle birbirinden farklı orkestraları yönetiyorum. Geçtiğimiz akşam Almanya'da Verdi çalan bir orkestrayı yönettim. Verdi'nin verdiği hisler çok farklı. Sonra da buradayım. İstanbul'da İtalyan bir orkestranın başında. Notalar aynı ama notaların arkasında gizli olan bir şey var. O da, o toplumun insanlarının bıraktığı miras." Daniele Gatti yine de La Scala'yı diğerlerinden çok farklı bir yere koyuyor. Çünkü orkestranın son şefi Riccardo Muti bu yıl içinde ayrıldı ve orkestra o zamandan beri aynı mükemmellikte çalışmaya devam ediyor. Gatti "La Scala öyle büyük bir orkestra ki yönetici şefleri olmadığı halde birkaç aydır misafir şeflerle çalışmaya devam edebiliyor" diyor. Düzenli olarak Kraliyet Filarmoni Orkestrası'yla turneye çıkan ve albüm kaydeden Gatti, Harmonia Mundi için Çaykovski'nin tüm senfonilerini içerecek bir dizi albüm üzerinde çalışıyor. İstanbul'da gerçekleştirilen konserde ise La Scala, Daniele Gatti yönetiminde Çaykovski, Puccini, Respighi ve Verdi'den eserler seslendirdi. Konserin ilk bölümünü İtalyan bestecilere ayıran La Scala, performansını 19. yüzyılın en büyük Rus bestecilerinden Çaykovski'nin 5. senfonisiyle tamamladı. Gatti, bir Türk orkestrasını yönetmek için ise henüz bir teklif almamış. "Bir Türk orkestrasını yönetmek ilginç olurdu ama programım çok dolu. Bana gelen pek çok teklifi istemesem de reddetmek zorunda kalıyorum." Gatti'nin Türkiye'den tanıdığı tek isim ise La Scala'da görev almış olan Leyla Gencer. Birkaç yıl önce Gercer'le tanıştığını dile getiren Gatti, kendisiyle hoş anıları olduğunu söylüyor.
Ece KOÇAL
|
|
|
|
|
|
|
|
|