Danıştay 13. Dairesi, Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok olarak Oger Grubu'na satışıyla ilgili "yürütmenin durdurulması" talebini reddetti. Karar piyasaları rahatlattı...
Danıştay Telekom'a 'dur' demedi
Danıştay'dan piyasaları rahatlatacak karar çıktı. Danıştay, Türk Telekom'un özelleştirilmesine vize verdi. Danıştay 13'üncü Dairesi % 55'ine, Oger Telecoms tarafından 6 milyar 550 milyon dolara teklif edilen Türk Telekom'un satışının durdurulması istemini reddetti.
Danıştay, Türk Telekom'un satışına vize verdi. Türk Telekom'un özelleştirilmesinde yürütmenin durdurulması istemini reddeden Danıştay 13'üncü Dairesi, dün akşam saatlerinde verdiği kararla hükümete 6.5 milyar dolarlık nefes aldırdı. Danıştay'ın gerekçesinde "yabancı sermaye" eleştirilerine yanıt olabilecek bir ifade de yer aldı: "Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin yabancıya satışını engelleyen bir kural yok!" Danıştay 13'üncü Dairesi dün, Haber-İş Sendikası'nın, Türk Telekom'un yüzde 55'inin özelleştirilmesine karşı yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusunu ele aldı. Daire, sendikanın başvurusunu oybirliğiyle reddederken, 9 sayfadan oluşan gerekçeli kararında ilginç ifadelere yer verdi.
YABANCIYA SATILMASI Kararda, ihalenin 6 milyar 550 milyon ABD Doları ile en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'nda kaldığı belirtildikten sonra Türk Telekom'un, yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak gerçek ya da tüzel kişilere, bu kapsamda yabancıya satışını engelleyen bir kural olmadığı belirtildi. Kararda, Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde, bu kuruluşun yüzde 55'inin blok satışı halinde milli güvenlikte ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapıldığı belirtildi. Milli yararın korunması konusunda da birçok düzenlemenin yapıldığını hatırlatan Danıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendi haberleşme altyapısının Türk Telekom altyapısından bağımsız bir hale getirildiğini hatırlatma ihtiyacı duydu.
FİYAT TARTIŞMASI Danıştay 13'üncü Dairesi'nin kararında, Türk Telekom'un fiyat tespitinin nasıl yapıldığına ilişkin bilgilere yer verildikten sonra, ihalenin Bakanlar Kurulu'nca belirlenen miktarın da üzerine çıkılarak sonuçlandığı anlatıldı. Daire, ihaledeki takdir hakkında hukuka aykırı bir yön bulunmadığını kaydetti. Kararda şöyle denildi: "İhalede verilen son teklifin Türk Telekom'un hisse değeri için saptanan tutardan yaklaşık yüzde 30 fazla olduğu, bu şekilde rekabete imkan sağlandığı, kamu yararının gözetildiği, böylece ihale süreci işlemlerinde ve ihaleyi sonuçlandıran dava konusu ihale komisyonu kararında, usuli işlemlere aykırılık görülmemiştir."