İstanbul Levent'te inşa edilecek 300 metrelik kuleler 1000 işçiye ekmek kapısı olacak. 60 bin ton çelik Türkiye'den alınacak. Çevre esnaf şimdiden mutlu... Bölgede emlak fiyatları arttı.
İstanbul'a gökdelen bereketi!
2006'da yapımına başlanacak Dubai Towers İstanbul'un inşaatı için 35 bin ton çelik kullanılacak. En az 1000 işçinin inşa edeceği gökdelen, ekonomik canlılık yaratacak.
Dubai International Properties (DIP) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla İstanbul Levent'te inşa edilecek iki gökdelenden oluşan Dubai Towers İstanbul, iki yıllık inşaat sürecinde hem istihdam yaratacak, hem de inşaat malzemesi kullanımını artıracak. Betonarme yapılsaydı 56 bin metreküp beton, 12 bin ton demir harcanması gereken bina için çelik konstrüksiyonda en az 35 bin tonluk çelik kullanılması gerekecek. Çelik konstrüksiyon, özel bir inşaat teknolojisi gerektirdiği için de yaklaşık bin kişilik inşaat işçisi istihdam edilecek. Ancak betonarme konusunda yüksek bina deneyimi olan Türkiye'de henüz yüksek çelik konstrüksiyon uygulamalar olmadığı için başlangıçta yurtdışından teknolojik destek almak gündeme gelecek. Türkiye'nin en yüksek binası olan 181 metrelik İş Bankası Kuleleri'nin mimari projesini yapan Doğan Tekeli'ye göre betonarme tekniğiyle yapıldığı için, bunun iki katına yakın yükseklikteki Dubai Towers'ın, üstelik de çelik konstrüksiyon teknolojisiyle yapılırken, mühendislik çok önem kazanacak.
SANAYİ BİNALARI VAR Türkiye'de çelik konstrüksiyon, genellikle sanayi yapılarında kullanılıyor. Çelik malzeme, levhalar halinde üretilip inşaatlarda kullanılıyor. Dünya uygulamalarında 35-40 kata kadar betonarme yöntemi uygulanabiliyor, ancak bundan sonra mukavemeti sağlamak için çeliğe yönelmek şart oluyor. Dünyanın en yüksek binası olan Tayvan'daki 101 katlı 508 metre yükseklikteki Taipei 101 için 60 bin ton çelik kullanıldığı hesaplanınca, Dubai Towers için de en az 35 bin tonluk çelik kullanımı gündeme geliyor. Bu malzemenin nereden ve hangi yöntemlerle sağlanacağı ve hangi teknikle monte edileceği şimdilik bilinmiyor. Ancak çeliğe ek olarak, beton, demir ve diğer inşaat malzemeleri talebiyle de bir canlılık yaşanmasıbekleniyor.