|
|
Makarna şişmanlatmaz mı?
TMSD başkanı Serdar Sarıgül feryat ediyor: "Türk tüketicisi hâlâ makarnanın undan yapıldığını ve şişmanlattığını sanıyor" diye! Araştırmalara göre, "hamurişi" olarak gördüğümüzden yeterince (kime göre, neye göre?) makarna yemiyormuşuz! Yeme içme konusunda, gurme yazıları olsun, restoran tavsiyesi olsun, yemek tarifi olsun, "İstanbul'un en iyi salatalık turşusu" tipi haberlerdeki seçici kurullar olsun, o kadar çok yazı çıkıyor ki, hiç bulaşmayacaktım aslında. Ama makarna deyince, bir durdum. İyi yapıldığında günde üç öğün yiyebileceğim yegane, ve bizzat çok iyi pişirdiğim birçok (ayıptır söylemesi!) yemekten biridir! O zaman sarsıcı gerçekleri açıklıyorum! Makarna ekmeğin yapıldığı tür buğdaydan değil, daha camsı görünüşteki "Durum buğdayı"ndan yapılır. Bu tür buğdayda karbonhidrat daha düşük, protein kalitesi daha yüksektir ve sarı rengi veren pigmentler vardır. Ya da daha basiti, şöyle diyelim: Makarna undan değil, irmikten yapılır. Una göre, kan şekerini daha yavaş yükselttiği için uzun zaman tok tutar. Eğer içine çok fazla yağ koymazsanız pek şişmanlatmaz. Bu sebeplerden, mesela pirinçten çok daha iyidir. Tabii ki bir tür sebze sayılmaz, yani zayıflamak isteyenler kendilerini güle oynaya spagettiye vermesinler, aldanırlar! Zayıflatır demedik!
|