7 tepeli, 173 türbeli
İstanbul türbeler bakımından en zengin şehir. Sayıları 173'ü bulan bu türbelerin birkaçının dışında çoğunluğu İstanbul'un fethinde savaşan askerlerin türbeleri. Şifa arayanların bin türlü yolla dilek diledikleri türbelerin en önemlileri şöyle sıralanıyor: Eyüp Sultan, Zuhuratbaba, Hz.Yuşa, Oruç Baba, Telli Baba, Hasan Efendi, Akbaba Sultan, Gözcübaba, Karacaahmet, Şahkulu, Gülbaba, Tuzcubaba, Haydar Baba, Hamal Dede, Tezveren Baba, Uyku Dede, Yahya Efendi, Aziz Mahmud Hüdai....
Eyüp Sultan Türbesi İstanbul'da, halk tarafından en çok ziyaret edilen türbe. Sekizinci yüzyılda Arapların İstanbul'u kuşatması sırasında şehit düşen Hz.Muhammed'in sancaktarı, Ebu Eyyübel Ensari'nin mezarının yeri, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul kuşatması sırasında Akşemseddin tarafından bulunur. Fatih Sultan Mehmet de 1458 yılında Eyüp Sultan Türbesi'ni yaptırır. Yılın her ayında halk tarafından ziyaret edilen bu türbenin özellikle Ramazan ayında ziyaretçi sayısı doruğa çıkıyor.
Hz. Yuşa Türbesi Beykoz İlçesi'nde, İstanbul'un en yüksek tepesinde bulunan türbede gömülü olan zatın Yuşa Peygamber olduğuna inanılıyor. Bu inanış, Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin rüyasında görmesine dayandırılıyor.Kabrin 17 metre uzunlukta olması da türbeyi ziyaret edenleri meraklandırıyor. Bu konuda üç yorum var: 1- Peygamber olduğu için böyle uzun bir mezar yapıldı. 2- Mezarının yeri kesin olmadığı için tahmini yapıldı. 3- Dağ zirvesinde yaşayan dev inancını anımsatmak için.
Sümbül Efendi Türbesi Merzifon'da doğan Sünbül Efendi, Halveti Tarikatı'nın Cemali Kolu'na bağlı Sünbüliye Şubesi'nin kurucusu. Asıl adı Yusuf. Lakabı Zeynüddin. Halk arasında Sünbül Efendi adı ile tanınmış. 1494'te şeyh olan Sünbül Efendi, 1529 yılında 80 yaşlarında vefat etti. Kocamustafapaşa Camisi tekkesinin haremine gömülüp üzerine türbesi yapıldı. Caminin avlusundaki Çifte Sultanlar(Hz. Hüseyin'in kızları Fatma ve Sakine) türbesi de her yıl muharremin 10. günün de Alevi tarafından ziyaret ediliyor.
Zuhuratbaba Türbesi Efsaneye göre İstanbul'un Fethi'nden önce Topkapı surları ve çevresini, Zuhurat Baba ve arkadaşları koruyormuş. Fatih'in kuşatması sırasında Bizanslılar su kuyularını zehirleyince, Osmanlı ordusunun su ihtiyacını karşılayan mucizevi kişi Zuhurat Baba olmuş. Türbesi Bakırköy'de bulunan Zuhurat Baba, aynı yerde şehit düşmüş. Açık mezar şeklinde yapılan türbeyi çevreleyen park, özellikle yaşlı kadınların dinlenmek için geldiği bir yer. Çocuk isteyenler türbeye beşik asarken, ev ve araba isteyenler de anahtar bırakıyorlar.
Erhan DOĞAN
|