  |
|
Türkiye istediğini aldı
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye için tam üyelik perspektifinin açık olduğunu belirterek, ''Türkiye istediğini almıştır'' dedi.
Gül, Türkiye-AB tam üyelik müzakerelerinin resmen başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık zirvesinin ardından yaptığı, ''İstediğimiz her şeyi alamadık, ama başardık diyebilirim'' şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, son gelişmeleri değerlendirmesini sorması üzerine Gül, Türkiye'nin
istediğini aldığını kaydetti.
Gül, ''tam üyelik mi, yoksa bunun dışında başka bir şey mi olacak'' noktasının Türkiye için önemli olduğunu belirterek, ''Türkiyeistediğini almıştır, tam üyelik perspektifi açıktır, bir alternatif söz konusu değildir'' diye konuştu. Gül, Türkiye'nin müzakere süreci içinde iyi bir performans göstereceğine ve günü geldiğinde ortaklık anlaşması yapılacağına inandığını da bildirdi.
''ÖNEMLİ VE TARİHİ BİR DÖNEMEÇ''
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye ile AB arasında müzakerelerin resmen başlamasının ''önemli ve tarihi bir dönemeç'' olduğunu söyledi.Müzakerelerin resmen başladığı hükümetlerarası konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Gül, İngilizce olarak ''İleride Türkçe de AB dillerinden biri olacak'' diye başladığı konuşmasını, Türkçe olarak sürdürdü.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un İngiltere'de henüz gece yarısı olmaması nedeniyle ''müzakerelerin 3 Ekim'de başladığını'' belirten sözlerine atıfta bulunan Gül, ''Hükümetlerarası konferansın ilk toplantısı 3 Ekim'de başlamış oldu. Biz de AB'ye girdik, bu tip oyunları biz de öğrenmeye başlayacağız'' diye konuştu.
Türkiye-AB ilişkilerinin tarihinin 1963 yılına kadar gittiğini hatırlatan Gül, ''Bu kadar uzun geçmişi olan sürecin içinde önemli ve tarihi bir dönemeci bugün gerçekleştirmiş olduk. Türkiye, AB ve tüm dünya için hayırlı olmasını temenni ederim'' dedi.
Müzakerelerin başlamasını ''kazan-kazan'' anlayışı içinde değerlendirmek gerektiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin üyeliğinden sadece Türkiye'nin değil, AB'nin ve dünyanın da kazançlı çıkacağını belirtti.
Türkiye'nin farklı niteliklere sahip bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, üyeliğin dünya huzuruna, barışına, farklı anlayışların dahaiyi anlaşılmasına ve AB'nin küresel alanda daha fazla rol oynamasına katkıda bulunacağını kaydetti.
|