Yorumsuz
Son günlerde ana haber bültenleri, televizyonların en çok tartışılan programları arasında ön sırada yer aldı. Özellikle Gamze Özçelik olayı ve Ata'nın ölümüyle ilgili haberlerin, büyük kanalların haber bültenlerini "boydan boya" kapladığı eleştirileri bu tartışmaları ateşledi. Tartışmalar; siyasetin zirvelerinden sokaktaki adama kadar çok geniş bir "saha" da cereyan etti. Bir yandan da herkes, sözü edilen bu iki olayla ilgili gelişmeleri "gerçekten" merak ediyordu. Bunda da ayıplanacak, yadırganacak bir şey yoktu. Çünkü her iki olay da; "yüzey" de "magazin" gibi görünen boyutlarının yanında, hatta daha da önemli olarak bir çok "insani ve sosyal" yarayı işaret ediyordu. Yani.. Konuşulmalı, tartışılmalıydı.
Evet, herkes konuştu. Rakamlar hariç. Bu yazı; sözü "rakam" lara bırakacak. Yorumsuz olarak. Çok tartışılan dönemde, yani 1-15 Eylül arasında, magazin haberlerinin ve öteki haberlerin; ana haber bültenlerinde yüzde olarak işgal ettiği oranı göreceksiniz.. Evet, rakamlar konuşacak. Siz rakamları okumaya kendinizi hazırlaya durun: Bize de çok sorulan ve merak edilen bir şeyin daha cevabını verelim: Herkes konuşurken, ana haber bültenlerinin yönetimindeki ya da ekranındaki isimler, bu eleştirileri birbirleriyle hiç konuşup tartıştılar mı? Konuşuyorlar mı aralarında? Tartışıyorlar mı? Yanıtı, bir anekdotta: ABC televizyonunun 23 yıllık "anchorman" i Peter Jennings, ağustos ayında akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Öldüğünde 67 yaşındaydı. Hastalığının son ayları hariç "ölene kadar" ekranda kaldı. Aynı dönemde, yani 1980'lerin başından bu yana yirmi yılı aşkın süre "anchorman" likte yarıştığı iki rakibi, NBC'den Tom Brokaw 65 yaşında, CBS'den Dan Rather ise 73 yaşındayken, kendi istekleriyle ekrana veda etmişlerdi. Peter'ın ölümünden kısa bir süre önce. Peter Jennings'in öldüğü akşam yayınlanan programda, hayatta kalan "meslektaşları" onu anmak için bir aradaydı. Sunucu sordu: "Yıllarca rakip oldunuz. Peki ama aranız nasıldı, iyi geçiniyor muydunuz?" Dan Rather tebessüm ederek yanıt verdi: "Evet, çok iyi geçiniyorduk. Çünkü birbirimizi çok az görüyorduk.!" Böyle.
Rakamlara gelince. En başta söyleyelim. Yorum yapmadan ilk rakamı verelim: atv Ana Haber Bülteni, dört büyük kanal içinde "magazin" olarak anılan haberlere "en az" yer veren haber bültenidir. Rakamlar böyle diyor. Böyle... Rakamlar nereden mi? Medya Takip Merkezi adlı bağımsız kuruluşun 1-15 Eylül arası yaptığı titiz araştırmadan: Medya Takip Merkezi, reyting ölçen AGB'nin verilerine gore, 1-15 Eylül arasında en çok izlenen ana haber bültenlerinin sırasıyla atv, Show TV, Star ve Kanal D olduğunu belirttikten sonra rakamlara geçiyor. Ana haber bültenlerinde yüzdesi en yüksek "haber konuları" nın oranı şöyle: atv - Yaşam-Reality %28, Ekonomi %19, Magazin %12, Savaş-terör %10, Siyaset %7, Show TV - Yaşam-Reality %43, Magazin %17, Savaş-terör %7, Ekonomi %6, Siyaset %5, Star - Yaşam-Reality %41, Magazin %13, Savaş-terör %9, Siyaset %7, Spor 5, Kanal D - Yaşam-Reality %36, Magazin %13, Savaş-terör %11,Siyaset %10, Ekonomi %5. Rakamlar böyle. Yorum olsun diye değil, ama rakamları açmak için iki not düşelim: Haber bültenleri içindeki magazin haberlerinin gerçek oranı bu değildir. 1-15 Eylül arası yaşanan sıradışı olaylar, bazı bültenlerde ortalamayı yükseltmiştir. Geçen yıl ortalamasına bakıldığında, bu rakamlar atv Haber'de bunun yarısı kadar bile değildir. (Kaldı ki: atv Haber'in magazin anlayışı, "genel algılama" dan da farklıdır, o da ayrı...) Hayata ve insana dair haberlerse hep çoğunluktadır. Rakamlar böyle diyor... atv Ana Haber Bülteni'nde; öteki kanallarda görülmeyen orandaki yüzde 19'luk "ekonomi" haberlerine gelince. Hadi bu da "yorum" umuz olsun: Söz konusu haberlerin "borsa-döviz haberleri" olmadığının farkındasınızdır. Çarşıpazarda yükselen seslerden, konut ve kira artışlarına ve kredi kartı mağdurlarına kadar; atv Haber'in önemli bir bölümü, halkın gerçek gündeminin aynası oluyor her gün. Rakamlar böyle diyor. Böyle...
|