|
|
Unakıtan: "Parasız hiçbir şey olmaz"
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, günümüzde finans ve finans sektörünün önemini vurgularken, bugünün dünyasında parasız hiçbir şeyin olmayacağını belirterek, ''Karı ile kocanın geçiminde de para önemli. Ailelerde bile kavgaların büyük çoğunluğu para yüzünden çıkar'' dedi.
Kemal Unakıtan, Uluslararası İslami Finans Forumu'nun (IIFF) 2. gününde düzenlenen ''İslami Pencereler ve Değişim'' konulu oturumdaki konuşmasında, toplantı için Türkiye'ye gelen yabancı finans mensuplarının ilgilerinin artarak devamını diledi.
Dünyanın neresinde
olursa olsun finansın ve finans sektörünün önemli olduğunu vurgulayan Unakıtan, nerede, ne yapılmak istenirse ancak para ile olabileceğini ifade etti. Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Parasız hiçbir şey olmaz bugünün dünyasında, bir sürü savaşların sebebinin altında para yatıyor. Barışın altında da para yatıyor. Karı ile kocanın geçiminde de para önemli. Ailelerde bile kavgaların büyük çoğunluğu para yüzünden çıkar. (Şunu alacağız paramız yok) veya (Bunu alamıyoruz paramız yok) diye devamlı surette aile reisinin başı derttedir. Dolayısıyla para çok önemli. Para ile uğraşan sizler de çok önemlisiniz. Türkiye'de sizleri daha fazla görmek istiyoruz. Türkiye'nin sizlere, yabancı finansa, yatırıma ihtiyacı var.''
Dünyada her ülkenin daha fazla yabancı sermaye gayreti içinde olduğuna işaret eden Unakıtan, daha sonra yabancı finansçılara Türkiye'nin ekonomik durumuyla ilgili bilgi verdi.
2002 yılı sonunda seçimle iktidara geldiklerini belirten Unakıtan, 2000-2001 yıllarında ekonomik krizler yaşandığını, bunların ağır neticeleri olduğunu anlattı.
İktidara geldiklerinde makro ekonomik istikrarı, sürdürülebilir büyümeyi, kamu borçlarının azaltılmasını, kamu borç yapısının iyileştirilmesini, ülke riskinin düşürülmesini hedeflediklerini kaydeden Unakıtan, yüzde 29.5 civarındaki enflasyonun bugünlerde yüzde 8'e düşürüldüğünü, yüzde 8 hedefine rahatlıkla ulaşacaklarını söyledi.
Enflasyon düşerken büyümeyi de sağladıklarını, 3 yıl üst üste yüzde 5'in üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini, yüzde 5 olan büyüme hedefini de rahatlıkla tutturacaklarını kaydeden Bakan Unakıtan, 4 yıldır Türkiye'nin durmaksızın büyüdüğünü bildirdi.
Kişi başına milli gelirin arttığını, bütçe açığının milli gelire oranının düşürüldüğünü, faiz dışı fazla hedefini 3 yıldır tutturduklarını belirten Unakıtan, mali disiplini devam ettireceklerini vurguladı.
''MALİ DİSİPLİNE DEVAM EDECEĞİZ''
Maliye Bakanı Unakıtan, ''Mali disipline devam edeceğiz. Mali disiplini devam ettirmeden hiçbir şey olmuyor. Hesabınızı bileceksiniz. Türk Hükümeti şu anda bunları yapıyor. Bunları yaptıkça ülkenin riski düşüyor'' dedi.
Unakıtan, devleti ekonomik faaliyetlerden çekmek için yaptıkları çalışmaları anlatırken de devleti küçültüp daha etkin hale getireceklerini bildirdi.
Kamu net borç stokunun milli gelire oranını, Maastricht kriteri olan 60'ın altına indireceklerini belirten Bakan Unakıtan, borç yapısını da döviz ağırlıklı yapıdan TL ağırlıklı şekle dönüştürdüklerini belirtti.
Kemal Unakıtan, kamu harcamalarını azalttıklarını kaydederken de eskiden savunma giderleri bütçeden en fazla payı alırken, bugün en fazla payı Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığını hatırlattı.
Vergi gelirlerini yeni vergiler koyarak veya oranları artırarak değil, vergiyi tabana yayarak artıracaklarını, bazı vergileri de düşüreceklerini anlatan Unakıtan, başarılarının devamı için yapısal reformları sürdüreceklerini, sosyal güvenlik reformunu, adalet reformunu, vergi reformunu yapacaklarını söyledi.
Unakıtan, konuşmasında, Türkiye olarak 2006-2008 yıllarını kapsayan orta vadeli bir ekonomik program hazırladıklarını, enflasyonu Avrupa ülkelerinin seviyesine çekeceklerini, mali disipline ve dalgalı kur rejimine devam edeceklerini, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına fevkalade hassas olacaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Unakıtan, AB ile 3 Ekim'de müzakerelere başlanacağını da anımsatarak, bunun yepyeni bir motivasyon kazandıracağını bildirdi. Unakıtan, konuşmasının sonunda, Türkiye'de 2002'de 41 milyar YTL kredi kullanılırken, bu rakamın 123 milyar YTL'nin üzerine çıktığını, kredi-mevduat oranının yüzde 25.4'ten yüzde 60.9'a yükseldiğini söyledi.
KUVEYT TÜRK EVKAF FİNANS KURUMU'NA ÖDÜL
Bu arada, Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu, ilk kez verilen İslami Finansa Katkı Ödülü'ne layık görüldü. Bakan Unakıtan, konuşmasının ardından ödülü Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Al Omer'a verdi.
(AA)
|