Altın yumurtlayan tavukları sattınız, FDF için önlem alın
2006 bütçesi görüşmeleri faiz dışı fazla (FDF) hesabına odaklandı. Yüzde 6.5'lik FDF'nin 0.5 puanını sağlayan Telekom ve Tüpraş'ın satılması nedeniyle hükümet IMF'den oranı düşürmesini istiyor.
IMF ile 2006 bütçesi üzerindeki görüşmeler faiz dışı fazla hesabına kilitlenirken, perde arkasındaki pazarlıklardan "Telekom ve Tüpraş özelleştirmeleri" çıktı. Faiz dışı fazla (FDF) hesabına 0.5 puan katkı sağlayan Telekom ve Tüpraş'ın özelleştirilmesinde onaya aşamasına gelinmesi nedeni ile ekonomi yönetimi IMF'yi ikna etmeye çalıştı. IMF ise cari açığın yüksek seyretmesini gerekçe göstererek, "yüzde 6.5 faiz dışı fazla"da ısrar etti.
HESABIN DETAYLARI IMF tanımlı FDF hesabında "konsolide bütçenin yüzde 5, KİT'lerin yüzde 1, İşsizlik Sigortası Fonu'nun yüzde 0.5" katkı sağladığını belirten yetkililer, şu bilgiyi verdiler: "Niyet Mektubu'nda kâr eden KİT'ler özelleştirilirse FDF'nin aşağıya doğru zarar eden KİT'lerin satışı halinde ise yukarıya doğru revize edilmesine imkan veren bir sistem var. Faiz dışı fazlaya 1 puan etki eden KİT dengesi içinde ağırlığı Telekom ve Tüpraş oluşturuyor. Bu iki kuruluşun katkısı 0.5 puan civarında. Ayrıca Telekom hasılatından bütçeyle pay aktarılması da sözkonusu.
Yani Telekom, konsolide bütçe FDF'ye de etki edebiliyor. KİT sisteminden, Telekom ve Tüpraş hariç 1 puan faiz dışı fazla çıkarılması imkansız. Dönüp, konsolide bütçe faiz dışı fazlasını yüzde 5'ten 5.5'e çıkarmayı istemek en az 5 katrilyonluk ilave mali önlem almak demek. Bu da imkansıza yakın bir talep."
EK BÜTÇE SİNYALİ Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için ABD'ye gitmeden önce, "2005 için ek önlem gerekmiyor. Ödenekler arası aktarıma gidecek" dediğine işaret eden uzmanlar, "ek bütçe" sinyalini şu sözlerle açıkladılar: "Aralığı beklemeli. Sosyal güvenlik kuruluşlarının ödenekleri yetmeyecek. Yeşil kartlılar için yapılan ödemeler, SSK hastanelerinin bakanlığa devri, çiftçiye mazot ve gübre desteği derken planlananın üstündeki harcamalar ödenekler arası aktarma ile çözülemeyebilir. Bu nedenle birkaç maddelik ek ödenek kanunu seçeneği de gözardı edilmiyor. Ancak, bunun gelir tarafı da olacağı için bütçe açığının artması gündeme gelmeyecek."