Hayat sigortalarının BES'ten etkilenmesinin doğal olduğunu vurgulayan Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, iki sistem arasındaki farkların zamanla algılanacağını belirtti.
Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü Muhittin Yurt, hayat sigortalarının Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ilk yıllarında olumsuz etkilenmesinin doğal olduğunu söyledi. Bu etkilenmenin toplumun değişime duyduğu ilgiden kaynaklandığını ifade eden Yurt, iki sistem arasındaki farkların zamanla algılanacağını ve her iki sistemin bir arada gelişebileceğini belirtti. 2005'in altı aylık döneminde hayat sigortacılığında yaşanan gerilemenin ağırlıkla BES'e geçişlerden kaynaklandığını söyleyen Yurt şu değerlendirmeyi yaptı:
HAYAT PRİMİ YETERSİZ "Hayat sigortacılığındaki ilk 6 aylık sonuçlar irdelendiğinde prim üretimindeki azalışın temel faktörünün BES'e geçişler olduğu görülecektir. Zira toplamda yüzde 1'ler seviyesinde olan azalış, Bireysel Emeklilik dönüşümü yapmış hayat şirketlerinin önemli bir bölümünde yüzde 10 yüzde 20 arasındadır. Bu dönüşüm etkisinden arındırarak sonuçlar irdelendiğinde yüzde 10 seviyesinde prim artışı görülmektedir. Bu artış ise, sektörün genel büyüme trendinin altında kalındığını göstermektedir. Sektörün iştira, vefat ve vade gelimi sebebiyle oluşan portföy azalışı kadar yeni üretim yapamaması yanında döviz kurlarındaki trendin dövize endeksli poliçe primlerine ve dolayısı ile sektörün prim büyüklüklerine yansıdığının da bir göstergesidir."
FARK ZAMANLA ALGILANACAK Hayat sigortacılığının BES'in ilk yıllarında bu tip bir etkilenmeye maruz kalmasının son derece doğal olduğunu söyleyen Yurt, toplumumuzun her üründe ve her konuda değişime dinamik bir ilgisi olduğunu dile getirdi. "Zaman içinde bu değişimin makul kriterler ve ortamlarda değerlendirilmesi ile hayat sigortacılığının BES ile tamamlayıcı ilişkide olduğu görülecektir" diyen Muhittin Yurt, "Her bir ürünün kendine özgü pazarı ve hedef kitlesi bulunduğu ve vade yapıları itibari ile farklılık gösterdikleri zamanla algılanacaktır. Pek tabii ki Hayat Sigortası uygulamalarının şeffaflık ve tüketicinin bilgilendirilmesi konusunda alacağı mesafeler de buna katkı sağlayacaktır. Hayat sigortalarının sadece birikimli sigortaları olarak algılanmamalı, riziko sigortaları yanında yıllık gelir sigortalarının ve tek primli hayat sigortalarının pazar paylarının arttırılması, sektörün bu planda yapılanması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 2005 yılının altı aylık döneminde sağlık sigortalarının gelişimiyle ilgili de değerlendirme yapan Muhittin Yurt, "Son altı aylık dönemde sağlık sigortacılığı adına nominal prim değerleri dışında ciddi bir gelişme yaşanmadığını düşünüyorum. Zira sektörümüz gittikçe azalsa da, hala doldur boşalt yöntemiyle prim yazarak, ciddi zararları üzerlerinde taşımaktadır" dedi.
'GENEL YAŞAM' BÜYÜYOR Genel Yaşam Sigorta'nın sigortacılık ilkelerinden ödün vermeden büyümeyi sürdürdüğünü belirten Genel Müdür Yurt, şirketin 6 aylık performansı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: "Genel Yaşam Sigorta olarak etik ve matematik konusundaki ilkelerimizden taviz vermeden büyümemizi sürdürmekteyiz. Hayat branşında yüzde 30, sağlık branşında yüzde 125 ve toplamda yüzde 62'lik bir prim artışı ile ilk 6 ayı tamamladık. Sektörün çok üzerinde gerçekleşen bu büyüme trendimiz ilerleyen dönemde de devam edecektir."