Marmara Denizi'nde 3 yeni fay bulundu
Marmara Denizi'nde karaya doğru 3 yeni canlı fay tespit edildi. Küçükçekmece, Adalar ve Tuzla kıyılarındaki bu fayların büyük boyutlu olmadığı ancak hemen önlem alınması gerektiği bildirildi.
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde Çekmece açıkları, Adalar'ın güney ve doğusu ile Adalar- Tuzla arasında yeni canlı faylar tespit edildiğini açıkladı. İTÜ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü ile İtalya'nın Ulusal Bilimsel Araştırma Kurumu'nun desteğiyle Marmara Denizi'nin kıta sahanlığı bölümünün depremsellik yönünden yeniden incelenmesi için "Urania" adlı araştırma gemisi ile çalışma başlattı. Urania'da ön çalışmaları açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Başkanı Mesut Pektaş ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Naci Görür, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı'nın da yer aldığı araştırmada, 9'u Türk, 20 bilim adamının yer aldığını söyledi
AYRINTILI İNCELEME SÜRÜYOR Prof. Dr. Görür, Saroz Körfezi'nde 9 Eylül'de başladığı çalışmalarını, 2 Ekim'de tamamlayacak olan Urania Gemisi'nin, Saroz'dan Gemlik Körfezi'ne kadar geniş bir kıta sahanlığı alanında ayrıntılı olarak yapılacak incelemelerin kesin sonuçlarının bir yıl içinde alınacağını söyledi. Araştırmanın ilk bölümünden elde edilen bilgilerin çok net olmadığını, ikinci incelemede verileri netleştirmeye çalışacaklarını kaydeden Görür, şunları söyledi: "Silivri ve Küçükçekmece arasındaki bölgede, Kuzey Anadolu Ana Fayı'ndan ayrılıp, karaya doğru gelen önemli boyut ve nitelikte hiçbir fay olmadığı görüldü. Bu kesim için oldukça rahatlatıcı bir haber bu. Ancak Adalar'ın kuzeyi, Tuzla'ya doğru güneyi ve Küçükçekmece'de canlı faylar tespit edildi." Fayların gidişatını ve sayısının araştırıldığını bildiren Prof. Görür şöyle devam etti: Olası büyük depremde Adalar'ın güneyindeki 65 kilometre uzunluğundaki fay kırılırsa 7.0 büyüklüğünde deprem beklendiği biliniyor. Bu gerçekleşirse, yeni tespit etitğimiz faylar nedeniyle bu bölgelerde deprem daha fazla hissedilir. Kıta kenarında kayma ve göçmelere yol açabilir. Bu da tsunamiyi tetikler. Bu faylar çok büyük boyutta değiller ama o bölgede daha dikkatli olmak gerek. Bu bilgiler spekülasyona yol açmamalı, bizi korkutmamalı ancak daha fazla önlem almaya itmeli."
Pervin METİN-MERKEZ/İSTANBUL
|