|
|
|
|
|
Terörle AB tipi mücadele
|
|
BM Zirvesi için New York'a giden Başbakan Erdoğan, yeni bir Terörle Mücadele Yasası'na niye gerek duyulduğunu anlattı:.
"Güvenlik güçleri vatandaşın özgürlüğüne müdahalede zora giriyorsa onun elini güçlendirmeliyiz... Mevcut yasa terör örgütlerinin alanlarını geliştirdi. Bir mitingde etraftaki camlar aşağı iniyor. Yakalıyorsun ama maalesef yargının elinde yaptırım yok."
PAMUK BİREYSEL MESELE "BM Genel Kurulu'nda Orhan Pamuk'tan bahsetmeyeceğim... Bahsedersem olayı kişiselleştirmiş oluruz. Orhan Pamuk bireysel bir meseledir. Biz terörü konuşacağız..."
Terörle AB tipi mücadele
Erdoğan, ABD yolunda yeni TMY'ye açıklık getirdi: Terörle, AB çerçevesindeki imkânlarla mücadele veriliyor. Birçok kesime olumlu gelen yasa, terör örgütlerinin alanını geliştirdi. Artık tedbir almak şart.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için New York'a giderken, uçakta gündemdeki konulara ilişkin, az da olsa konuşma fırsatı yakalayabildik. Başbakan'a yeni terörle mücadele yasasını, CHP'nin terör konusunda TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmasını, Söğüt'te milliyetçilerin kendisine yönelik protestosunu, Kütahya'daki suikast girişimini ve nihayet 'Orhan Pamuk meselesi'ni sorduk. Başbakan önemli değerlendirmeler yaptı. Genelkurmay'ın terörle mücadelenin kısıtlı imkânlarla yapıldığı açıklamasını hatırlatmamız üzerine şunları söyledi: "Kısıtlı imkânlar öyle değil. Bir olağanüstü hal bölgesinde durum farklıdır, başka yerde farklıdır. Şimdi karşımızdaki şartlar farklıdır. AB çerçevesinde çok daha farklı oluşturulmuş imkanlarla mücadele veriliyor. Kopengah kriterleriyle bu mücadele en güçlü şekilde nasıl gider ona bakacağız. Vatandaşların özgürlükleri açısından aksamalar, sorunlar varsa ona yasalarla bakacağız." Başbakan, niye yeni bir terörle mücadele yasasına ihtiyaç duyulduğunu şöyle açıkladı:
ÇOK CİDDİ ZAAF OLUŞTU "Güvenlik güçlerimiz vatandaşların özgürlüğüne müdahalede zora ve dara giriyorsa onun elini de güçlendirmek durumundayız. Bir yerde sıkıntı yaşandığı zaman saldırılan yer güvenlik güçleri. İşte bak güvenlik güçleri seyretti, deniliyor. Müdahale için ellerinde güçlü enstrümanların olması lazım. Bu olmazsa tabii onlar da yargıya yükleniyor. Yargı yasaya sığınıyor. Bunu uygulamada açık ve net görüyorsunuz. Bir çok kesime olumlu gelen bu mevcut yasa, özellikle terör örgütleri için çok farklı bir zemin oluşturdu, alanlarını geliştirdi. Çok ciddi bir zaaf oluştu. Bir miting yapılıyor, etraftaki cam çerçeve aşağı iniyor. Sonuçta vatandaş mağdur oluyor. Yakalıyorsun yaptırım yok, çünkü yargının elinde yasal düzenleme yok. Çıkıp gidiyor öteki kapıdan. Artık tedbirlerin alınması şart, bu yapılanların bir bedelinin olması şart."
ORHAN PAMUK MESELESİ Başbakan, AB'ye uyum yasalarıyla sağlanan özgürlüklerin, bu yeni yasayla geri alınacağı yorumları üzerine de "Uygulamada bazı eksiklikler var, bizim yaptığımız bu eksikliklerin giderilmesi. Ayrıca bu taslakların taslak halindeyken basına sızmasına da karşıyım" dedi. Başbakan'a "Orhan Pamuk meselesi"ni de sorduk. New York Times gazetesi, Başbakan'ın BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada AB'yi engelleyen unsurları anlatırken, Orhan Pamuk'la ilgili tartışmalara da değineceğini yazdı. Başbakan ise, "Eğer Orhan Pamuk'tan bahsedersek, olayı bireyselleştirmiş oluruz. Çok daha önemli konular var. Orhan Pamuk bireysel bir mesele" dedi.
SUİKASTÇİ ÖPMEK İSTEDİ Kütahya'daki suikast girişimini değerlendirirken de, "bireysel olarak değerlendirip fazla önemsememek gerek" diyen Başbakan, şunları söyledi: "Anladığım kadarıyla bunlar 2 kişiymiş. Ben el öptürmeyi sevmiyorum. O da elimi öpmeye çalışıyor. Meğer öbürüyle birlikte hareket ediyormuş. Bu bana düzenlenen 3'üncü suikast olayı oldu. Ama ilk defa bu kadar yakından bir olay gerçekleşti. İşin garibi ben o anda halka izin vermiyorlar diye korumaları azarlamakla meşguldüm. Hatta koruma müdürünü epey bir azarladım. İnsanların aklındakini okuyabilmek mümkün değil. Emniyetin takdire şayan tutumunu unutmamak gerek."
***
BAHÇELİ'YE: TEŞKİLATINA SAHİP ÇIKSIN
Başbakan, Söğüt'teki Ertuğrul Gazi'yi anma törenlerinde yaşanan Devlet Baçeli'nin adını kullanmadan şöyle tepki gösterdi: "Stadın tamamında Türk bayrağında başka bayrak yok. Sadece bizim ve başka bir partinin bayrakları. Bu ortamda ben Başbakan olarak konuşmaya başlıyorum. Konuşmamın üçte ikisinini sabırla sürdürdüm, çünkü bir grup saldırgan tutumla konuşmaşı provoke etmeye çalıştı. Kalan bölümde daha yatıştırıcı bir tonla devam ettim. Çünkü tahrik başlamıştı. O grubun ilintili olduğu zevat onlara müdahale etmeliydi, susturmalıydı. Bizim mensuplarımız sokağa dökülmeyecek, demekle bu iyi çözemezsiniz. Bu iş, fiili bir müdahale ister. Örgütünüze, teşkilatınıza sahip olacaksınız."
BAYKAL'IN İMRALI BAĞI VAR
Deniz Baykal'ın "İmralı'dan bile haber alıyoruz, Başbakan'dan ses yok" sözlerine de Erdoğan, "İmralı ile de irtibatları çok sağlam yani. Buna, şecaat arz edrekne sirkatin söylemek, derler" dedi. Erdoğan, TBMM'nin olağanüstü toplanmasına destek vereceklerini de açıkladı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|