|
|
Başbakan'ın trafo zirvesi
Geçen hafta Yüce Divan yargılaması sırasında Anayasa Mahkemesi'nin elektrikleri aniden kesildi. Duruşma bir süre karanlıkta devam etti. 1980'li yılları anımsatan tablo karşısında gözler, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) çevrildi. Enerji Strateji Belgesi'ne göre, dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinin tamamlanma aşamasına gelmesi gerekiyordu. Ancak yasal düzenleme gecikti, tarife dengelemesi yapılamadı. Mazeretler listesi uzadıkça uzadı. TEDAŞ'taki yatırım krizi ise doruğa çıktı.
Başbakan bizzat müdahale etti Sonunda, konuya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bizzat müdahale etti. Erdoğan'ın başkanlığında Ak Parti Genel Merkezi'nde cuma gecesi yapılan toplantıya Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler katıldı. Çözüm aranan sorun TEDAŞ şebekeleri ve trafolarının yetersizliği idi. Enerji Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, TEDAŞ'a, 2005'te 680 trilyon lira yatırım ödeneği tahsis edildi. Yıl içinde iç kaynakların, yatırım ihtiyacını karşılamayacağı görülünce, bir Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı alındı. Yerli imkanların yanısıra, dış kaynaklarla da 4 yılda 1 katrilyon lira yatırım yapılması benimsendi. Ancak, Dünya Bankası kaynaklı kredinin en erken 2006'da gelebileceği anlaşıldı. Bu arada TEDAŞ'ın 680 trilyonluk ödeneğinin yüzde 80'ini kullanabileceği hesaplandı. Böylece iç kaynak eksiği, dış kaynak desteği derken 300 trilyon lira daha yatırım zorunluluğu ortaya çıktı.
Aygün'ün itirazı İşte bu noktada ATO Başkanı Sinan Aygün'ün itirazı yükseldi. "Burnuma kötü kokular geliyor" diyen Aygün, TEDAŞ'ın 16 ilde 27 projeyi birleştiren 200 milyon YTL'yi bulan ihalenin iptalini istedi. İşi yabancı müteahhitlerin üstleneceğini ve 60 milyon YTL pahalıya malolacağını iddia etti. Enerji Bakanlığı kurmayları ise Aygün'le aynı görüşte değil. "Adam krediyi getirecek, yurtdışından şantiyeyi değil. Tabii ki her ilde uygun müteahhidi kendisi bulacak" diyor.
|