Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, telsiz haberleşmesi ve katma değerli bilgi iletişiminin artık çok daha hızlı ilerlediğini belirterek, ''Bugün 19 milyon aboneli sabit telefon olmasına rağmen, GSM cep telefonu abone sayısı 36 milyonu aşmış durumda'' dedi.
Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışında konuşan Yıldırım, Türkiye'nin telekomünikasyon sektöründe 80-90'lı yıllar arasında çok büyük atılımlar yaptığını, ancak 90'lı yılların ilk yarısında bu konuda dünyanın takip ettiği gelişmeleri
yakalayamadığını söyledi.
3 Kasım seçimlerinden sonra iktidara gelen AK Parti Hükümeti'nin 3 yıllık süre içinde telekomünikasyon sektörü ile ilgili gerek yasal altyapı düzenlemeleri, gerekse sektöre yönelik çok önemli projeleri birer birer hayata geçirdiğini belirten Yıldırım, ''Türkiye'de 1995 yılından bu yana devam eden Türk Telekom'un özelleştirme serüveni yine bu dönemde Türkiye'nin yakaladığı güven ve istikrar sayesinde çok önemli bir noktaya gelmiş ve Türkiye'deki özelleştirme tarihinin büyük bir operasyonu gerçekleştirilmiştir'' diye konuştu.
Teknolojideki gelişmeler dikkate alındığında artık telsiz haberleşmesi ve katma değerli bilgi iletişiminin çok daha hızla ilerlediğinin görüldüğüne işaret eden Yıldırım, ''Bugün 19 milyon aboneli sabit telefon olmasına rağmen GSM cep telefonu abone sayısı 36 milyonu aşmış durumda'' dedi.
''GENİŞ BANT INTERNET ERİŞİMİ"
Binali Yıldırım, sektörün ihtiyacı olan Elektronik İmza Kanunu, Evrensel Hizmet, Elektronik Haberleşme Kanunu gibi düzenlemelerden ikisini tamamlayarak yürürlüğe soktuklarını, Elektronik Haberleşme Kanunu'nun da Genel Kurul'un gündeminde olduğunu, TBMM açıldığında en önce ele alınacak konulardan birini oluşturduğunu kaydetti.
Tüm okulların geniş bant internet ile buluşturulması projesini başlattıklarını da ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: ''Bugün itibariyle öğrenci sayısı bazında yüzde 80, okul bazında yüzde 60 tamamlamış bulunuyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar Türkiye'nin her tarafında geniş bant internet erişimini tüm okullarımıza yaygınlaştırmak.
Bu proje aslında yüzde 52'si 25 yaşın altını oluşturan nüfusumuzu dikkate aldığımızda ülkemiz için en kalıcı yatırımlardan bir tanesi olma özelliğini taşımaktadır.''
Bakan Yıldırım, e-Dönüşüm Türkiye stratejisi ile ilgili ihalenin de yapıldığını, bu yılın sonunda yaklaşık 19 hizmet kaleminde ortak e-Türkiye portalını hizmete sokmayı hedeflediklerini ifade etti.
Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin Genel Kurulu'nun 2006 yılı sonbaharında Antalya'da yapılacağını da bildiren Yıldırım, Türkiye'nin 2006'da da yine bilişim teknolojilerinin konuşulduğu bir ülke olmaya devam edeceğini belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un artık çok farklı gelişme gösterdiğini, bir çok organizasyona ev sahipliği yaptığını ifade ederek, ''Dünyanın etkilendiği 3 büyük kent var. New York, Londra ve Tokyo. İstanbul bunlar arasına girecek ve bu noktada da yerine alacak'' diye konuştu.