Altınbaş'ın Beylikdüzü'nde kurduğu 'altın fabrikası'nda işçiler sabah özel elbiseler giyip işe başlıyor, akşam da elbiselerini çıkarıp duş alıyor..
Bir fabrika düşünün ki; sabah işe gelen işçiler üstlerindeki bütün giysileri çıkarıp özel kıyafetler giyiyor. Akşam olunca da bu giysileri çıkarıp duş alıyorlar ve sonra kendi elbiselerini giyip evlerine gidiylorlar. Bu fabrika bir altın fabrikası ve işçilerin duş suları ile iş yerinde giydikleri elbiselerin yıkama suları arıtılıyor. Amaç, toz halindeki altını yakalayıp tekrar altın elde etmek. Fabrika, İstanbul Beylikdüzü'nde. Sahibi de Altınbaş Grubu. Altınbaş'ın İcra Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Beylikdüzü'nde 20 milyon dolarlık yatırımla kurdukları altın fabrikasının şu anda yılda 10 ton altın işlediğini, tam kapasite çalışırsa yılda 20 ton altın işleyeceğini söylüyor ve TÜBİTAK, KOSGEB, İTÜ işbirliği ile yürüttükleri 'bilimsel ramat' projesini uygulamak için 7 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapacaklarını belirtiyor. İmam Altınbaş şöyle konuşuyor:
1 TONDA 50-100 KİLO "İstanbul'daki ramatçıların büyük bölümü eski teknolojiyle ve çevreyi pek dikkate almadan, içinde altın bulunan suyu arıtarak 'altını yakalamaya' çalışıyor. Bu nedenle de altının büyük bölümü bu tesislerin atık suyu olarak taşa toprağa akıtılıyor. Sanayi Odası kabul edilebilir kayıp oranını yüzde 2.5-3 olarak belirlemiş. Ancak sektörde kayıp oranı yüzde 5-10 arasında. Yani 1 ton altın işlendiğinde 50-100 kilo altın kaybediliyor. Biz yeni tesisimizde bu oranları ne kadar aşağı çekebilirsek o kadar kârlı olacağız." İmam Altınbaş şu anda yeni fabrikanın hiçbir atığını dışarı akıtmadığını, bütün atığın ramat için İkitelli'ye gönderildiğini söylüyor. Altınbaş, kendi ramat yatırımlarını fabrika içine yapacaklarını bu yatırım tamamlanana kadar atık suyu fabrika dışında arıtmaya devam edeceklerini belirtiyor.
20 TONA ÇIKACAĞIZ Altınbaş'ın yeni altın fabrikasının şu anda yatırımlarını sürdürdüğünü belirten İmam Altınbaş, "Halen yılda 10 ton altın işleyecek şekilde yarı kapasiteyle çalışıyoruz. Birkaç ay içinde özellikle ABD pazarındaki büyük perakendecilerin tedarikçileri için yapılacak üretimlerle 13 tona çıkacağız. Tam kapasiteye çıktığımızda ise 20 ton altın işleyen bir tesis olacağız" diye konuşuyor. İmam Altınbaş, fabrikada 450 civarında olan istihdamın da tam kapasiteye ulaşıldığında 1200 kişiye yükseleceğini bildiriyor.
1 TON ALTINIM UÇAR Tesisin tam kapasite çalışması halinde 20 ton altın işleyeceğini ve bunun da bugünkü şartlarda yılda 1 ton altının havaya suya karışıp yok olması anlamına geldiğini söyleyen İmam Altınbaş şöyle devam ediyor: "O nedenle bu tesis için ramat çok önemli. TTGV, KOSGEB ve üniversite ile proje yaptık. Proje bütçemiz 900 bin dolar, projenin uygulanması için yatırım bütçesi de 7 milyon dolar civarında. Hedefimiz altın kaybın ıyüzde 1-1.5 seviyesine indirecek bilimsel bir ramat modeli ortaya çıkarmak. Böylece sadece bizim kaybedeceğimiz 1 ton altının büyük bölümünü kurtarmakla karmayacağız aynı zamanda yılda 250 tondan fazla altın işleyen Türk altın sektörünün 15 tona yakın kaybını da minimum seviyelere çekebileceğiz. İlkel şartlardaki altın ramatı hem yeteri kadar altın kurtaramıyor hem de çevreye zarar vermemek için yatırım yapmaktan kaçınıyor."