Vergi gelirlerini artırmaya çalışan Maliye Bakanlığı şimdi de faiz geliri ve kâr payının peşine düştü. Vergi uzmanları bankalardan istenen 450 dosyayı satır satır inceliyor.
MaliyeBakanlığı şimdi de faiz geliri ve kâr paylarından oluşan menkul sermaye iratlarının peşine düştü. Yatırımcıyı ürkütmemek için sesiz sedasız başlatılan denetimlerde mükelleflerin beyan sınırlarına uyup uymadıkları kontrol ediliyor. Edinilen bilgiye göre bu kapsamda Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasında bir işbirliği de kuruldu. Müfettişlerin talebi üzerine bankalar yaklaşık 450'ye yakın kişinin hesaplarını incelenmesi için müfettişlere iletti bile. Amaç yıl sonuna kadar yapılacak denetimlerle menkul sermaye gelirlerindeki vergi kaybına engel olmak. Şimdilik incelenen dosya sayısı 450, ancak bu sayının ileriki günlerde daha da artması gündemde.
FARKIN NEDENİ SORULACAK Aslında 2005 yılı itibarıyla hisse senedi temettü geliri olanlar stopaja tabi tutulmuş, diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile birlikte gelirleri 15 bin YTL'yi aşarsa beyanname vermek zorundalar. Yine devlet tahvili ve hazine bonosunda da aynı rakamlar söz konusu. Ancak mükelleflerin beyanname vermek konusuna çok fazla hassasiyet göstermediği ifade ediliyor. Bu çerçevede vergi memurları işe kişilerin bankalarda bulundukları hesaplarından başlamış durumda. Önce bankalardan belli miktarın üzerinde hesabı bulunanların verileri isteniyor. Ardından da elde ettikleri gelirler ile beyan ettikleri rakamlar karşılaştırılıyor. Arada büyük farklar çıkarsa da direkt mükellefe ulaşarak bu farkın nedeni soruluyor.
DOKTORLAR DA İNCELENİYOR Son dönemde büyüteç altına alınan bir diğer grup ise doktorlar ve avukatlar. 2005 yılı gelir beyanı ortalaması 930 YTL olan doktorlar hakkında vergi denetimlerine ağırlık verildi. Bu kapsamda ameliyatlar bile inceleme altına alındı. Edinilen bilgiye göre Antalya, Denizli, Isparta ve Burdur illerinde vergi mükellefi olan doktorların vergi matrahları oldukça düşük olduğu için özellikle bu bölgede yoğun bir denetim başladı. Bu arada İstanbul'daki hastanelerde de denetim yoğunluğu doktorları sıkıştırıyor. Bir çok doktorun ameliyatları bile inceleme altına alınmış durumda. Geçmişe dönük yapılan incelemelerde büyük farkların çıkması halinde maliye doktorlar ile birebir görüşecek. Konu ile görüştüğümüz doktorlar sık sık vergi denetmenleri ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek, "Gün aşırı gelip inceleme yapanlar var. 'Geçen yıl kaç ameliyat yaptın, bunlardan ne kadar gelir elde ettin' diye soruyorlar. Bu arada hastanenin geçmiş dönem kayıtlarına da bakıyorlar. Aslında denetim normal ama bazen aşırıya kaçıyor" diyorlar.
KAÇ AMELİYAT YAPTIN? Bu denetimlerin arkasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın son açıkladığı rakamlar var. Çünkü bu rakamlara göre diş protez ve laboratuarlarının ödediği aylık gelir vergisi sadece 31 YTL iken, doktorların vergisi ise 268 YTL'de kaldı. Aynı şekilde avukatlar, akaryakıt bayiileri, süper marketler, lokantacılar, ayakkabı imalatçıları da oldukça düşük gelir beyanında bulunarak şimşekleri üzerine çekti. 488 YTL asgari ücret alan bir kişinin toplamm 65 YTL aylık vergi ödediği düşünüldüğünde bu rakamlar oldukça komik kalıyor. Çünkü asgari ücretle ayda 65 YTL öderken, diş protezi yapan aylık 31 YTL, deterjan sanayi ile uğraşan 40 YTL, ayakkabı imalatçısı ile 64 YTL vergi veriyor. Aynı şekilde kürkçüler 50 YTL, lokantalar 55 YTL, mobilyacılar 62 YTL ile asgari ücretliden çok daha az vergi veriyorlar.